Filme, Noutăți

„Țara moartă“, o poveste vie despre trecutul României

„Țara moartă“ este un documentar regizat de Radu Jude şi realizat cu sprijinul lui Cezar Mario Popescu, cel care a descoperit fotografiile lui Costică Acsinte.

„Țara moartă“ va avea premiera internaţională în Elveţia, cu ocazia Festivalului Internaţional de film de la Locarno (2-12 august), după care va rula şi în cinematografele de la noi începând cu 25 august. În România a mai fost văzut luna trecută, la TIFF.

Filmul este un eseu documentar creat din peste 500 de fotografii din colecţia lui Costică Acsinte, texte de Emil Dorian şi fragmente de pe coloana sonoră a producţiilor de propagandă din anii ’30-’40.

Filmul este construit din punerea în paralel a trei elemente: fotografiile lui Costică Acsinte, texte din jurnalul lui Emil Dorian și materialele sonore de propagandă carlistă, legionară, antonesciană și comunistă, descoperite în Arhiva Națională de Filme. (Radu Jude)

Montaj: Cătălin Cristuțiu
Sound design: Dana Bunescu
Consiliere tehnică: Marius Panduru
Producător: Ada Solomon
Distribuitor în România: microFILM


FILMOGRAFIE RADU JUDE:

– scurtmetraje: „Lampa cu căciulă“ (2006; peste 50 de premii la festivaluri internaționale), „Alexandra“ (2007; selectat la Clemont-Ferrand, premiat la Oberhausen); „O umbră de nor“ și „Trece și prin perete“ (prezentate la Cannes, cel din urmă recompensat cu Mențiunea Specială a juriului);

– mediumetraje: „Film pentru prieteni“ (2011);

– lungmetraje: „Cea mai fericită fată din lume“ (2009; premiul CICAE la Berlinale 2009, selecționat în peste 50 de festivaluri internaţionale); „Toată lumea din familia noastră“ (2012; Marele Premiul la Festivalul de la Sarajevo, Marele Premiu Bayard d’Or și Premiul pentru Cel Mai Bun Actor la Namur IFF, Marele Premiu CinEast IFF, a fost selectat în peste 30 de festivaluri);

Două bilete la preț de unul, miercurea, la orice film, în cinematografele partenere Orange.

– „Aferim!“ (2015; Ursul de Argint pentru Cea mai bună regie la Berlinale); „Inimi cicatrizate“ (2016);

– Radu Jude lucrează în prezent la cel de-al V-lea lungmetraj, „Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari“.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *