10 recomandări de filme cu evadări din închisoare

Evadările din închisori/lagăre au inspirat mulți regizori de film. Tratate în cheie dramatică sau comică, iată 10 recomandări de filme care au această temă:

„A Man Escaped“/ „Un condamnat la moarte a evadat“ (1956, r. Robert Bresson)
Un luptător din Rezistența franceză, în timpul celui de-al doilea război mondial, este prins de nemți și condamnat la moarte. Pune la cale un plan de evadare, dar își dă seama că are nevoie de un partener pentru realizarea lui. Noul coleg de celulă însă nu îi inspiră suficientă încredere.

„The Defiant Ones“/ „Lanțul“ (1958, r. Stanley Kramer)
Doi deținuți, un alb și un negru, legați unul de altul cu un lanț, reușesc să evadeze din închisoare. În timp ce se îndepărtează de închisoare, se eliberează treptat și de animozitățile care existau între ei până atunci, transformând astfel lanțul într-un simbol al uniunii în pofida contextului neprielnic.

„Le Trou“ (1960, r. Jacques Becker)
Sosirea lui Geo printre pușcăriașii Roland, Monseignerul, Geo și Manu este cel puțin riscantă. Cu toate astea, colegii de celulă sunt obligați să-i comunice și lui planul de evadare. Cu cât timpul trece mai repede, cu atât pericolele eliberării din temniță cresc. Iar un detaliu neluat în calcul are șanse să le strice tot ce au construit…

Le Trou
„Le Trou“ (1960, r. Jacques Becker)

„The Great Escape“/ „Marea evadare“ (1963, r. John Sturges)
Mai mulți ofițeri aliați ajunși prizonieri plănuiesc vreme de un an o elaborată evadare din lagărul german de maximă siguranță Stalag Luft III. În povestea reală, care a inspirat filmul, au fost implicați peste 600 sute de oameni în acest proiect îndrăzneț, pregătit cu o minuțiozitate incredibilă. „The Great Escape“ se regăsește în cartea „1001 de filme de văzut într-o viață“, a lui Steven Schneider.

„Papillon“ (1973, r. Franklin J. Schaffner)
Film cult în rândul poveștilor cu evadări, „Papillon“ narează lunga și ambițioasa încercare a unui om arestat pe nedrept, de a-și recâștiga libertatea. Mutat pe o insulă în inima oceanului, unde posibilitatea unei scăpări pare imposibilă, Papillon urmărește cu tenacitate ocazia potrivită pentru a prinde valul perfect, care să-l refacă liber.

„Escape from Alcatraz“/ „Evadare din Alcatraz“ (1979, r. Don Siegel)
Turnat chiar în interiorul penitenciarului Alcatraz, filmul este realizat după o întâmplare reală și îl are în rol principal pe Clint Eastwood. Actorul îl interpretează pe Frank Morris, un spărgător de bănci de o inteligență sclipitoare, autorul unui plan de evadare nemaiauzit, menit să îl scape din fortăreața de unde nimeni nu iese niciodată.

„Down by Law“ (1986, r. Jim Jarmusch)
Doi oameni, cu trecuturi foarte diferite, împart aceeași celulă. O a treia persoană, cu o engleză stricată, li se alătură și le propune să evadeze. După ce scapă, o iau în direcții diferite pentru a căuta hrană, așteptându-i o călătorie plină de surprize.

Down by Law
„Down by Law“ (1986, r. Jim Jarmusch)

„Escape from Sobibor“/ „Evadare din Sobibor“ (1987, r. Jack Gold)
Câștigător a două Globuri de Aur, „Escape from Sobibor“ a avut un succes incredibil pe micul ecran. Prima lui difuzare a fost urmărită de peste 30 de milioane de americani. Filmul relatează istoria evadării în masă a prizonierilor din lagărul de exterminare de la Sobibor, cea mai de succes revoltă a prizonierilor evrei din lagărele de exterminare germane (au mai existat două revolte, la Auschwitz și Treblinka).

„The Shawshank Redemption“/ „Închisoarea îngerilor“ (1994, r. Frank Darabont)
Andy Dufresne este închis pe viață, deși se declară nevinovat. În spatele gratiilor, îl cunoaște pe Red, aflat aici de 20 de ani. Andy pregătește un plan de evadare, dar și de pedepsire a directorului închisorii.

„Life“/ „Viața-n pușcărie“ (1999, r.  Ted Demme)
Rayford Gibson (Eddie Murphy) și Claude Banks (Martin Lawrence) se știu încă dinainte de a ajunge în închisoare, condamnați pe nedrept fiind. Timpul petrecut dincolo de gratii e suficient pentru evadarea perfectă. Chiar dacă aceasta se va întâmpla spre sfârșitul vieții…