Filme, Noutăți

Decalog cinefil: filmele lunii septembrie pe marele ecran

Ecranizări după întâmplări reale, scenarii originale şi premiere ale unor multaşteptate lungmetraje româneşti. Iată cele mai importante 10 recomandări dinfilme.ro pentru luna septembrie:

„Sieranevada“, premiera: 9 septembrie

După ce a făcut înconjurul lumii şi a fost proiectat la Festivaluri de film internaţionale – Cannes, România, Germania, Rusia, Israel, Franţa, Australia (în curând şi în India), Sieranevada are premiera şi în cinematografele româneşti. Mai mult, cel de-al patrulea lungmetraj regizat de Cristi Puiu este şi propunerea României la Oscarul pentru cel mai bun film într-o limbă străină.

„Sight & Sound“ l-a numit pe Cristi Puiu una dintre cele mai distinctive şi fascinante voci, din punct de vedere filosofic, ale cinematografiei sec. 21, „Le Monde“ a rezumat filmul la o cartografiere a afectelor şi a resentimentelor, iar „LA Times“ a scris că Sieranevada este „în multe privinţe, filmul cel mai blând al lui Puiu, generozitatea lui emoţională fiind vizibilă din austeritatea şi rigoarea regiei“. (sursa aici)


„Câini“, premiera: 23 septembrie

Regizat de Bogdan Mirică, Câini şi-a făcut debutul internaţional tot la Cannes, în secțiunea Un Certain Regard, unde a câştigat Premiul criticii de specialitate, Fipresci. O lună mai târziu, în iunie, la TIFF, a adăugat în portofoliu un nou trofeu: Trofeul Transilvania.

Bogdan Mirică este cunoscut publicului românesc datorită serialului HBO, Umbre, dar și scurtmetrajului Bora Bora. Câini este primul său lungmetraj, o dramă thriller cu Dragoș Bucur, Vlad Ivanov și Gheorghe Visu în roluri principale. Un tânăr, Roman, vrea să vândă un teren moştenit, dar în timpul demersurilor devine martorul unor întâmplări bizare.


The BFG“/ „Marele Uriaş Prietenos“, premiera: 2 septembrie

Pe 13 septembrie 2016 se împlinesc o sută de ani de la naşterea lui Roald Dahl, un povestitor de top, sărbătorit cum se cuvine în luna în care s-a născut: „Marele Uriaş Prietenos“ este ecranizarea după romanul omonim.

Producţia relatează povestea unei fetiţe orfane, Sophie (Ruby Barnhill), şi a unui Uriaş (Mark Rylance) care îi face cunoştinţă cu fascinanta, dar periculoasa lui lume, după ce o răpeşte din orfelinat pentru că l-a văzut pe geam şi pentru că Uriaşului îi este teamă să nu spună şi celorlalţi acest lucru care trebuie să rămână sub pecetea tainei.

Spre deosebire de semenii lui, este amabil şi gentil, el fiind, de altfel, o proiecţie a scriitorului însuşi. Ca o curiozitate, pantofii cu care Uriaşul apare încălţat în ilustraţiile lui Quentin Blake (cel care i-a ilustrat majoritatea cărţilor), sunt desenaţi după modelul real al încălţărilor lui Robert Dahl.


„Miss Peregrine’s Home for Peculiars“/ „Copiii domnişoarei Peregrine: Între două lumi“, premiera: 30 septembrie

„Am vrut să regizez filmul înainte de a citi cartea, de când am văzut pozele din ea“, a declarat Tim Burton pentru collider.com. L-au fascinat deopotrivă misterul, poezia şi ciudăţeniile pe care imaginile le transmiteau. Volumul are acelaşi titlu şi este semnat de Ransom Riggs.

Tim Burton o descrie pe domnişoara Peregrine ca pe o Mary Poppins înfricoşătoare, care are abilitatea de a se transforma în pasăre. La şcoala ei, se află mai mulţi copii ciudaţi, dar cu incredibile calităţi. Regizorul nu a abuzat de efecte vizuale şi a apelat cât mai puţin la tehnologia digitală.


„The Magnificent Seven“/ „Cei 7 Magnifici“, premiera: 23 septembrie

Cei 7 Magnifici (1960), regizat de John Stuges, este unul dintre cele mai reuşite remake-uri după canonicul Cei 7 Samurai (1954), filmul care a aprins în cinefili dragostea pentru Japonia şi pentru producţiile istorice.

Au trecut, iată, 62 de ani de la varianta originală şi Hollywoodul încă se arată interesat de povestea căreia Akira Kurosawa i-a dat viaţă. De data aceasta istoria se mută în Mexic, într-un sat ameninţat de bandiţi. Şapte pistolari le vor veni de hac tâlharilor, iar printre actorii care-i interpretează se numără Denzel Washington, Chris Pratt şi Ethan Hawke.


„Sully“/„Sully: Miracolul de pe râul Hudson“, premiera: 9 septembrie

Tom Hanks revine într-un nou film care are ca miză supravieţuirea. Dacă în Căpitanul Phillips, a luptat pentru a scăpa teafăr din capcana piraţilor somalezi, în Hologramă pentru rege adversarul este el însuşi, captiv în propriul timp şi aruncat apoi, brusc, într-un mediu nou, arid, deşertic.

Sully: Miracolul de pe râul Hudson este inspirat din realitatea zilei de 15 ianuarie 2009, când căpitanul Sullenberg (Tom Hanks) a reuşit să amerizeze avionul avariat pe apele reci ale râului, salvând 155 de pasageri. Investigaţia, însă, va scoate la iveală fapte care îi pun în pericol reputaţia şi profesionalismul.


„Nerve“/„Nerve: Adevăr sau provocare“, premiera: 16 septembrie

„Îţi place să priveşti sau să joci?“ este întrebarea cu care se deschide thrillerul regizat de Henry Joost şi Ariel Schulman. Probabil că Dave Franco, unul dintre protagonişti (Ian), nu ar ezita să răspundă că îi place să joace, să intre în joc mai bine spus, dacă e să ne amintim rolurile recente din Jaful perfect (1, 2).

Ceea ce pare o competiţie online amuzantă, de adevăr sau provocare, în care participanţii îşi asumă riscuri din ce în ce mai mari în numele recompenselor, va deveni un fenomen global. Cu cât numărul utilizatorilor creşte, cu atât provocările devin mai riscante.


„Deepwater Horizon“/ „Deepwater Horizon: Eroi în largul mării“, premiera: 30 septembrie

Ca şi Sully: Miracolul de pe râul Hudson, Deepwater Horizon: Eroi în largul mării este inspirat tot dintr-o poveste reală. Una de neuitat în istoria omenirii: pe 20 aprilie 2010, a avut loc explozia platformei petroliere Deepwater Horizon din Golful Mexic.

Mulţi dintre supravieţuitorii accidentului nu au fost de acord cu ecranizarea, deoarece, spun ei, dezonorează amintirea victimelor. Pentru regizorul Peter Berg, este al doilea film care pleacă de la o întâmplare reală, după „Supravieţuitorul“ (2013), unde Mark Wahlberg are tot un rol principal.


„Bridget Jones’s Baby“/ „Bridget Jones însărcinată“, premiera: 16 septembrie

Bridget Jones (Renée Zellweger), eroina creată de scriitoarea Helen Fielding, este însărcinată, iar identitatea tatălui este incertă. Incertă, dar celebră, atât timp cât „variantele“ sunt Patrick Dempsey şi Colin Firth.

LG Days cu reduceri de până la 100 € la telefoane. Oferte speciale de la Orange.

Un nume nou în distribuția celui de-al treilea capitol al seriei este Emma Thompson, memorabilă în rolul ei din Saving Mr. Banks/ În căutarea poveştii, unde o joacă pe P.L. Travers, autoarea seriei de romane „Mary Poppins“.

Dacă nu sunteţi familiarizaţi cu Bridget Jones, puteţi vedea pe 16 septembrie, pe Diva, Jurnalul lui Bridget Jones (21.00) şi Bridget Jones: La limita raţiunii (23.00).


„Collide“/ „Coliziunea“, premiera: 2 septembrie

Nicholas Hoult a fost a doua opţiune pentru rolul din Coliziunea. Primul căruia i s-a făcut propunerea de a-l juca pe Casey, care se îndrăgosteşte de Juliette (Felicity Jones), bolnavă incurabil, a fost Zac Efron.

S-ar putea ca Nicholas Hoult să fie şi cea mai bună opţiune. Rolul din Mad Max l-a propulsat enorm. De amintit că pe lista distribuţiei se află şi Anthony Hopkins, este Hagen Kahl, un gangster neamţ hotărât să-i pună beţe în roate lui Casey.

Foto: Ro Image 2000, Freeman Entertainment, Forum Film România, imdb.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *