Actorul Radu Gabriel, despre filmul „Ghinionistul“: „Cred că mai avem nevoie și de lucruri senine“

Din lipsă de timp sau pur și simplu din obișnuință, Robert, protagonistul din filmul „Ghinionistul“, uită să își consume energia și cu lucruri care îi plac cu adevărat. Ca să nu mai spunem că pare a se fi născut și sub o stea mai puțin norocoasă…

„E un film pe care l-am făcut cu foarte mult entuziasm. Vrem să mergem în continuare pe o cărare, împreună cu Andrei (n.r. Andrei Băltărețu-Iancu, producător) și cu mulți alți oameni entuziaști, în zona independentă, cum îmi place mie să-i spun, să facem filme de public, comedii, deoarece cred că spectatorii au nevoie și de așa ceva“, a deschis regizorul Iura Luncașu conferința de presă organizată în sala VIP de la Cinema City Park Lake, cu ocazia avanpremierei din București a comediei românești „Ghinionistul“.

Robert, personajul principal masculin, este interpretat de actorul Vlad Logigan. În film, face pereche cu Sonia (Sânziana Tarța), pe care o cunoaște într-un context mai puțin fericit. Fiica unui afacerist înstărit, Sonia este opusul lui Robert, din punct de vedere financiar. Grija zilei de mâine nu este o preocupare pentru ea. Personajele au în comun însă o pasiune, muzica, iar întâlnirea dintre ei va lucra în sensul împlinirii unui vis secret.

Deși în filmul „Ghinionistul“ Vlad Logigan joacă rolul unui tip urmărit de ghinion, în viața reală actorul a recunoscut că este un norocos: „Toată viața am fost un norocos (…). Când eram student, prin anul doi de actorie, mă aflam în cămin, într-o seară, împreună cu doi colegi. Mi-a cășunat deodată să merg să iau suc și napolitane. S-au uitat la mine și se întrebau ce mi-a venit. Am insistat să mergem atunci și atunci. Pe unul l-am convins, pe celălalt nu. Am ieșit din cămin și după 5 metri a început cutremurul. Toată viața mea e presărată de astfel de povești în care eu sunt norocosul“, a declarat el.

Filmările au durat trei săptămâni, anul trecut, la începutul lunii octombrie, în Reșița. Inițial, locul filmării a fost stabilit pentru București, dar s-a mutat în județul Caraș-Severin dintr-un motiv despre care Iura Luncașu a vorbit la aceeași conferință de presă: „Am ales Reșița dintr-o întâmplare. Am fost chemați acolo cu <<Minte-mă frumos în Centrul Vechi>>, eram foarte încântat în același timp că se și redeschid cinematografe, unul dintre ele fiind chiar la Reșița. Am întrebat cine a pus umărul, cine i-a ajutat să le redeschidă. Mi s-a răspuns cu ajutorul Primăriei. I-am felicitat că încurajează fenomenul și, nu după mult timp, primarul a spus că unul din scopurile lui e să aducă 30.000 de reșițeni la cinematograf. Din clipa aceea am știut că avem de-a face cu alt tip de politician, am căpătat încredere. I-am propus Reșița ca loc de filmare. Inițial, voiam să facem <<Ghinionistul>> în București, acțiunea trebuia să se întâmple într-o mahala. De la avanpremieră, filmul se joacă cu casa închisă la cinematograful Dacia din Reșița.“

Actorul Radu Gabriel face parte și el din distribuție, îl joacă pe nea Petrică, angajat al spitalului din Anina. Prezența lui în filmul „Ghinionistul“ dezmorțește povestea, oferă publicului un personaj pitoresc, cu umor autentic și replici pline de haz. Dinamizează acțiunea și dă viață unui comic savuros. Radu Gabriel mai este, alături de Salex Iatma și Iura Luncașu, unul dintre cei trei scenariști. „Gabi cunoaște foarte bine zona Caragiale, să spun așa, generic, și este un ajutor fabulos, iar multe dintre situațiile astea surprinzătoare din film sunt ale lui, e un om de bază“, a spus regizorul. Radu Gabriel a completat precizând, referitor la scenariu, că toți trei au încercat să găsească varianta cea mai bună.

Și pentru că episodul Anina este unul dintre cele mai puternice, ca sursă de comic în filmul „Ghinionistul“, regizorul Iura Luncașu a povestit cum l-a dezvoltat, plecând de la o experiență personală: „Spitalul de la Anina, în scenariu era scris cu totul și cu totul altfel. În perioada de prospecție – care a durat aproape două luni, pentru că am zis că dacă nu avem bugetul atât de mare, măcar locurile de filmare să fie cele care trebuie -, când am ajuns la spital, am descoperit ce-a descoperit personajul când ajunge la spital, adică nu am găsit pe nimeni preț de vreo două ore. Am schimbat prin urmare complet textul inițial, deși era foarte funny. Mi-a plăcut realismul ăsta și-atunci am modificat complet toată situația, din acest motiv am introdus acea plimbare lungă a protagonistului până dă de primul om“.

Despre alegerea lui Vlad Logigan și a Sânzianei Tarța în rolurile personajelor principale, regizorul a detaliat că i-a ales imaginându-și cum ar arăta cuplul de care avea nevoie în film: „După ce am făcut un casting care nu se mai termina, am închis ochii și mi-am zis că trebuie să mi-i imaginez într-un fel, îmi trebuia un cuplu. Și mi-au apărut imaginile lor, fără nici un fel de glumă… Aveam nevoie de un cuplu atipic, nici prea mult, nici prea clișeistic“.

Relația dintre Robert și Sonia evoluează rapid și în mare parte previzibil. Sensul pe care fiecare îl va da vieții celuilalt se dezvăluie însă treptat. Scena romantică dintre ei, de la cârciumă, este una dintre preferatele lui Radu Gabriel: „Un moment care mi-a plăcut tare mult și la avanpremiera din Reșița este secvența dintre ei doi, de la cârciumă… sunt așa frumoși, senini… Cred că mai avem nevoie și de lucruri senine (…) Ăsta e un film, cred, cu scene senine, cu oameni frumoși, cu tineri haioși“, a spus actorul.

Filmul „Ghinionistul“ rămâne un film de public, de entertainment, care a înregistrat deja un succes la Reșița și care speră să-l rescrie și în rândul publicului din restul țării. Intră în cinematografe azi, 8 decembrie, și este distribuit de Vertical Entertainment.