„Marița“, debutul în lungmetraj al lui Cristi Iftime, în premieră mondială la Karlovy Vary

Lungmetrajul „Marița“ intră în circuitul festivalier și are premiera mondială la Festivalul Internațional de film de la Karlovy Vary.

Ajuns la cea de-a 52-a ediție, Festivalul Internațional de film de la Karlovy Vary este unul dintre cele mai importante evenimente cinematografice din Cehia.  Festivalul se va desfășura între 30 iunie și 8 iulie și trebuie reamintit că, tot la Karlovy Vary, a fost proiectat pentru prima dată și filmul „Dublu“, lungmetrajul de debut al regizoarei Catrinel Dănăiață.

Lungmetrajul „Marița“ va rula în secțiunea „East of the West“, secțiune creată și dedicată regizorilor aflați la primul sau la al doilea film. Programul competițional include producții din Europa Centrală și de Est, Balcani, Grecia, Turcia, dar și din țări ale fostului bloc sovietic.

SINOPSIS „Marița“. Protagonistul poveștii se numește Costi, un bărbat care se confruntă cu probleme de cuplu și care este, la un moment dat, sătul de ele. Brusc, simte nevoia să asculte din nou poveștile tatălui său. Dorul de el îl determină să-i facă o vizită. După care, ia o decizie neașteptată: ce-ar fi să-l dăruiască mamei și fraților lui? Familia, însă, nu pare a fi la fel de entuziasmată de ideea lui Costi.

Mai jos, intenția regizorului Cristi Iftime legat de personajul pe care a vrut să-l construiască și de impactul pe care și-a dorit ca povestea să o aibă asupra spectatorilor:

Provocarea acestui road-movie a fost să reușesc să surprind un moment de trecere din existența fiului, momentul desprinderii de tată, un individ tragicomic care s-a lăsat tot timpul purtat de viață. Miza a fost ca spectatorii să petreacă suficient timp cu tatăl, să se familiarizeze atât de mult cu prezența și cu poveștile lui, încât să li se pară lor înșile greu să se despartă de el.

Regizorul Cristi Iftime
Regizorul Cristi Iftime
Titlul original: „Marița“
Regie: Cristi Iftime
Scenariu: Anca Buja, Cristi Iftime
Distribuție: Alexandru Potocean, Adrian Titieni, Lucian Iftime, Victoria Cociaș, Andrei Huțuleac, Bogdan Dumitrache, Ana Ciontea
Imagine: Luchian Ciobanu
Montaj: Dragoș Apetri
Designer de costume: Alexandra Alma Ungureanu
Machiaj: Maria Andreescu
Scenografie: Mălina Ionescu
Sunet: Dan-Ștefan Rucăreanu, Alexandru Dumitru, Florin Tăbăcaru
Producători: Ada Solomon, Radu Stancu

Filmul a fost dezvoltat în cadrul Transilvania Pitch Stop, Match Me! Locarno International Film Festival, ScriptTeast (Varșovia).