Noutăți, Seriale

Serialul „4 Blocks“: primele două episoade

„4 Blocks“, primul serial german narat din perspectiva unui bande arabe, are premiera în România, pe TNT, pe 8 mai (22.55). Până atunci, iată despre ce este vorba în primele două episoade, care sunt personajele şi punctele principale din poveste:

Episodul 1: „Brothers“

TITLUL. „Brothers“ trimite nu doar la relaţia de rudenie dintre Ali/Toni, Abbas şi Tamara/Amara Hamady, în special între Toni şi Abbas, ei fiind cei mai implicaţi în afacerile clanului, dar şi spre legătura de prietenie dintre Toni şi Vince. Vince este văzut de Toni ca un frate, datorită unei întâmplări care s-a derulat cu 15 ani în urmă.

PERSONAJELE. În primul episod suntem familiarizaţi atât cu personajele principale şi secundare, cât şi cu intriga poveştii. Primul episod mai este şi momentul în care apare un personaj-cheie. E vorba de Vince, o „bombă cu ceas“, apropiat ca temperament de impulsivul Abbas, fratele mai mic al lui Toni. Vince face legătura cu episodul doi, iar prezenţa lui în serialul „4 Blocks“ va stârni, mai mult ca sigur, multe avalanşe în interiorul clanului Hamady şi în cartierul Neukölln. Se adaptează bine de la început şi evoluează promiţător.

Ca erou, Vince are ceea ce lui Abbas, de care este cel mai apropiat ca fire, îi lipseşte: este mai abil, mai tenace şi mai cumpătat. Atât cât se poate spune în cazul unui tip învăluit în mister, care îşi caută de lucru în sânul unei familii de arabi cu preocupări de cartier mărginaş berlinez: droguri, fete, plasarea de automate pentru jocuri de noroc în locuri strategice şi colectarea de bani pentru a plăti protecţia familiei. Cui anume? Vedem…

Toni Hamady, fratele mai mare şi şeful clanului Hamady, îşi face intrarea în film aproape pitoresc. Spune o poveste, o poveste care, la rândul ei, spune totul despre el.

Un pescar stă la soare după ce a prins câţiva homari. Cineva îi sugerează că, dacă ar prinde o sută de homari, s-ar îmbogăţi şi-atunci ar putea sta în linişte la soare. La care pescarul îi răspunde: „Deja mă bucur de soare. De ce să pescuiesc o sută de homari?“.

Dacă o să ţi se pară cool replica pescarului, înseamnă că nu ai prins ideea. Dacă vezi dincolo de ea, se presupune că ai intuit cine e cu adevărat Toni: „naşul“ din Neukölln! În Herr Hamady se zbat două porniri antagonice: aceea de a supravieţui ca arab în Berlin şi dorinţa de a deveni afacerist „curat“, de a scăpa de stres, de a-i oferi soţiei Kalila şi fiicei siguranţă şi linişte. Toni e o sumă de aparenţe, trecerea de la haina de gangster la cea de familist convins este la fel de subită ca trecerea de la atmosfera luminoasă şi clară din căminul său (unde, surprinzător, se aude şi muzică clasică) la spaţiile fluorescente din cluburi, acolo unde se pun la cale business-uri şi se reglează conturi.

[irp posts=”12322″ name=”TNT aduce în România serialul „4 Blocks“”]

Clanul femeilor din serialul „4 Blocks“ este de fapt o triodă: Kalila (soţia lui Toni), Amara (sora fraţilor Hamady şi soţia lui Latif) şi Ewa (iubita lui Abbas). Ewa provoacă reticenţe, nu este foarte agreată de celelalte două, iar Kalila şi Amara sunt pentru moment personaje statice, locuiesc cumva în umbra acţiunii. Amara promite, la fel ca Vince, o evoluţie neaşteptată. Sora mai mică va avea şi ea partea ei de contribuţie la stârnirea avalanşelor…


Episodul 2: „False Nine“

TITLUL. „False Nine“ se traduce prin „Falsul număr 9“ şi este un termen folosit în fotbal. Zeki, un personaj secundar, distribuitor de droguri în Neukölln, este cel care introduce expresia. „Falsul număr 9“ nu are, la prima vedere, nici o legătură cu lumea mafiei. Povestea spusă de Zeki are acelaşi rol ca povestea pescarului, din episodul I. În miezul ei se ascund regulile nescrise ale acestui univers controlat într-un mod dur, strâns, ferm.

„Falsul număr 9“ se referă la o strategie de echipă pentru a marca un gol. Atacanţii sunt bine ţinuţi de apărătorii adverşi (atraşi ca într-o capcană), pentru a se crea o breşă, un punct vulnerabil care să faciliteze înscrierea în poartă.

CLANUL, PERSONAJ DE SINE STĂTĂTOR. În episodul doi se clarifică strategia sau, mai bine zis, regulile clanului: să nu introduci un neamţ în grup, să nu ai încredere în cineva pe cine nu cunoşti, să nu fii criminal/să nu ucizi. Revenind la strategie, revenim la Vince şi la planurile lui Toni. Şi mai revenim la „falsul număr 9“. Planurile se reformulează, pentru că imprevizibilul se intensifică, iar lupta teritorială devine din ce în ce mai aspră.

Se conturează modul de acţiune al clanului/ale taberelor: intimidări, folosirea limbajului argotic, marcarea „spaţiului cucerit“ prin flegme, instigarea la atac. Exprimările ofensatoare la adresa turcilor, arabilor sau nemţilor şterg din memoria recentă cuvinte ca „politically correct“, care sunt un banal moft burghez, raportat la mediul din serialul „4 Blocks“. Suntem într-un film-portret al istoriei brute, dar autentice, cu oameni care nu folosesc mănuşi decât dacă au de comis o crimă, un film considerat drept răspunsul Germaniei la „Gomorrah“, cunoscuta producție italiană.

Două bilete la preț de unul, miercurea, la orice film, în cinematografele partenere Orange.

Produs de câștigătorii Premiului Oscar pentru cel mai bun film străin „The Life of Others“/„Das Leben der Anderen”/ „Viețile altora“ (2007), serialul „4 Blocks“  conturează portretul unui cartier alcătuit din detalii atent analizate, împletite cu o doză de ficţiune, al crimei organizate care alimentează capitala Germaniei, un magnet pentru nonconformiști (hipsteri, cum le spune Tony :D) și turiști. Proiectat în premieră la Festivalului Internațional de Film de la Berlin (2017), serialul a atras deja simpatia spectatorilor berlinezi. Din 8 mai, „4 Blocks“ va putea fi urmărit şi la noi, în fiecare luni, de la 22:55, pe TNT.

Foto: © TNT

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *