Filme

De neratat: „Varză, cartofi şi alţi demoni“!

Un sat, o mie de tractoare, o sută de mii de tone de varză şi cartofi an de an. Vândute cu greu şi eventual distruse. Există vreo soluţie de a ieşi din asta?

„Varză, cartofi şi alţi demoni“  este un documentar realizat în Lunguleţu, un sat din apropierea Bucureştiului, unde, an de an, localnicii aşteaptă să îşi vândă tonele de varză. Regizorul Şerban Georgescu a avut ideea realizării lui, mânat de sfatul mamei de a cumpăra produse direct de la agricultori.

Ajuns însă în Lunguleţu, are parte un şoc: cu doar 100 de lei, cumpără o tonă de varză. Tentat să-i judece pe oameni – de ce se trezesc în situaţia de a distruge recolta pentru că nu reuşesc să o vândă? – Şerban Georgescu intră timp de un an în pielea unui agricultor, cu scopul de a înţelege mai bine mecanismul din spatele acestei „afaceri“. De ce ies în câştig doar băncile şi intermediarii?

Astfel, regizorul va lucra pământul cot la cot cu sătenii, va vorbi cu ei şi va interacţiona cu personaje dintre cele mai pitoreşti. Ţărani simpli sau mai înstăriţi, toţi par să aibă în comun dragostea de pământ şi dorinţa de a munci. Dar nu numai atât.

Pe toţi par să îi intereseze să producă mai mult decât vecinul. Este tipic românesc sau tipic agricultorilor? Ori poate lipsa unei organizări în Asociaţii şi parteneriate? Primarul şi câţiva săteni au şi idei, conştienţi că muncesc în pierdere, chiar şi posibile soluţii. Dar pot ei oare să depăşească lipsa de încredere în orice decizie „colectivă“ sau în orice lider? O vom afla din documentarul realizat în parteneriat cu Televiziunea Română şi difuzat duminică, 12 februarie, de la ora 21.00, la TVR 1.

„Varză, cartofi şi alţi demoni“ este o satiră a realităţilor curente din agricultura europeană, în naraţiunea regizorului însuşi şi relatează din interior strădania unui sat de a ieşi din acest cerc vicios, prezentată într-un stil specific românesc: cu haz de necaz… „Varză, cartofi şi alţi demoni“ mai este şi o dovadă că, pentru a face un film bun, nu e nevoie de bugete uriaşe, ci de o poveste cu miez şi gust.

Două bilete la preț de unul, miercurea, la orice film, în cinematografele partenere Orange.

Documentarul „Varză, cartofi şi alţi demoni“ va intra în cinematografele din România în a doua jumătate a anului 2017.

4 comentarii pentru “De neratat: „Varză, cartofi şi alţi demoni“!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *