Interviuri

Lucian Teodor Rus: „Dacă ți se pare îngrijorător că a ieșit Trump, uită-te la Inimi cicatrizate, o să-ți placă“

Lucian Teodor Rus îl interpretează pe Emanuel, protagonistul din cel mai nou film regizat de Radu Jude, „Inimi cicatrizate“. Este o adaptare liberă după opera lui M. Blecher, iar premiera are loc pe 18 noiembrie.

Dinfilme.ro: Emanuel pare un personaj dificil în carte, ușor asocial. Fuge, de exemplu, de Solange pentru a nu cădea într-o relație banală, fără a-i da, într-o primă fază o explicație. Îi plac locurile pustii, mărginimile. Cum te-ai apropiat de el?
Lucian Teodor Rus:
Din acest punct de vedere, n-a fost complicat. Am suficientă experiență, mă descurc de minune în a fi marginalizat. M-am apropiat de el cum s-ar apropia orice tânăr absolvent de actorie care a luat castingul pentru rolul principal într-un film regizat de Radu Jude, la baza căruia au stat scrierile unui autor pe care îl admiră. Am citit și recitit opera lui (Corp transparent, Întâmplări în irealitatea imediată, Inimi cicatrizate, Vizuina luminată), corespondența, biografii etc. Am citit despre boala de care Emanuel suferă (Morbul lui Pott – o formă de tuberculoză osoasă), am primit ajutor și din partea doctorului Dinu Antonescu, consultantul medical al filmului. Am încercat să conștientizez ce perspective capeți asupra existenței în situația respectivă. Am alergat, am învățat să gătesc (în încercarea de a arăta tuberculoz, am dat jos câteva kile), am încercat să mă iau în serios, am încercat să nu mă iau în serios. Nu știu, poate că pur și simplu am fost potrivit pentru acel rol și n-am făcut mare lucu. În orice caz, când am început să filmăm, am lăsat totul în urmă. N-am vrut să lucrez cu o părere despre ceea ce ar trebui să fie acest personaj, despre ce urmează să facem, ci să fiu acolo, prezent. Motiv pentru care, cel mai onest răspuns ar fi că am fost atent la indicațiile regizorului și la ceilalți parteneri.

Ce te-a intrigat cel mai mult la el?
Că e încorsetat.

Și ce ți-a plăcut?
Că e încorsetat și liber.

M-am obişnuit foarte repede cu ghipsul. Chiar am dormit purtându-l, din curiozitate. Dar e neplăcut, evident. Transpiri, te jenează.

Cu ce alt personaj din teatru sau din filme l-ai putea compara pe Emanuel?
Am evitat să fac asta pe tot parcursul procesului, iar acum n-am idee.

Cum este să interpretezi un rol stând mai mult imobilizat la pat?
Nu e nimic dificil în a sta întins într-un pat. E chiar comod. De fapt, cred că toate aceste limite (ghipsul, imobilizarea la pat) m-au ajutat, ca actor.

Te-ai obișnuit repede sau greu cu ghipsul pe care îl poartă?
Foarte repede. Chiar am dormit purtându-l, din curiozitate. Dar e neplăcut, evident. Transpiri, te jenează.

Filmul nu trece cu vederea faptul că legionarismul se autoprezenta contemporanilor ca o mișcare de renaștere a spiritului creștin românesc.

Care este replica ta preferată din „Inimi cicatrizate“?
Viața e un joc foarte serios pentru care oamenii au inventat până și obiecte nichelate. Trebuie să fim impregnați de importanța lor, ca să putem trăi. Dar să nu uităm că totul e doar un joc. Doar un joc…

Cum ai convinge spectatorii din România să-i aduci în sala de cinema să vadă filmul?
Dacă ți se pare îngrijorător că a ieșit Trump, uită-te la Inimi cicatrizate, o să-ți placă. Asta apropo și de atitudinile din ce în ce mai ostile din România. Filmul nu trece cu vederea faptul că legionarismul se autoprezenta contemporanilor ca o mișcare de renaștere a spiritului creștin românesc. Bonus – mi se văd pătrățelele. Poate asta vinde mai bine.

Cum i-ai convinge să-l citească pe M. Blecher?
Aș apela la celebrul îndemn al lui John Waters: We need to make books cool again. If you go home with somebody and they don’t have books, don’t fuck them. Apoi le-aș spune să înceapă cu Întâmplări în irealitatea imediată.

Două bilete la preț de unul, miercurea, la orice film, în cinematografele partenere Orange.

Ai putea să-mi recomanzi 3 filme străine și 3 filme românești?
Străine: Le feu follet (Louis Malle), The Holy Mountain (Alejandro Jodorowsky), Asparagus (Suzan Pitt).
Româneşti: Reconstituirea (Lucian Pintilie), 100 lei (Mircea Săucan), Toată lumea din familia noastră (Radu Jude).

Credit foto: Lucien Samaha

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *