Filme, Recenzii filme

„Înainte să te cunosc“. Cronica unui final neaşteptat

Nu e un exercițiu comod. Și, totuși, dacă ai ajunge în scaunul cu rotile, nu-i așa că ți-ar fi greu, dacă nu imposibil, să te resemnezi cu noua situație? În cazul acesta, îl vei înțelege pe Will Traynor (Sam Claflin). Și te vei îndrăgosti de Lou Clark (Emilia Clarke).

Lou Clark (Emilia Clarke) sfidează orice lege vestimentară, deși se declară o pasionată de modă. Are gusturi simple, spre copilăroase – pantofi și haine colorate, cu multe buline și dungulițe -, citeşte cărţi despre reţete sushi şi nu a văzut niciodată un film subtitrat. Lou Clark are 26 de ani şi „ceva ce altele nu au“, cum ar spune George Valentin din Artistul. Poate zâmbetul, poate naivitatea dezolantă, poate stângăcia ei frustă. Un „pachet“ care îl atrage pe Will Traynor (Sam Claflin), personaj atât de diferit de ea şi de alţii la vârsta lui.

Will Traynor (Sam Claflin) și tot clanul Traynor – mama și tatăl – sunt la polul opus: sobri şi discreți. Şi la vorbă, şi la port. Oameni de castel, the upper class, și nu din pătura londoneză mijlocie. Lou Clark intră în casa Traynor, pentru că e angajată de mama lui Will, Camilla (Janet McTeer). Nu, nu pentru a face menaj, ci pentru a-l amuza pe mai tânărul său fiu, ajuns în scaunul cu rotile după un accident stupid. 

Cum era de așteptat, între ei se încheagă o relaţie. Până într-un punct poţi paria pe finalul poveştii. Umorul lui Clark detensionează anumite scene şi întinde o capcană spectatorului. Uiţi de problema reală a filmului, de miezul lui: noua situaţie a lui Will Traynor. Stările lui, când entuziaste, când deprimante, au drept cauză nu imobilitatea, cât incapacitatea de a-l uita pe cel care era înainte de a deveni cel ce este.

„Tu nu mă știi cum eram înainte de a ne cunoaște“, îi spune el lui Clark pentru a o face să-l înţeleagă. Are dreptate. Lou nu are de unde să știe şi dacă nu are de unde să ştie, nici nu are cum să-l înțeleagă. Toţi suferă din cauza acestei neînţelegeri, mai puţin tatăl, domnul Traynor, singurul personaj raţional din Me Before You. Şi pentru că nu îi plac scenariile imaginate, ci scenariile trăite, Will va lua o decizie neaşteptată. Este pariul pe care spectatorul sigur pe finalul poveştii îl va pierde.

Cu Orange Love, ai canalele HBO incluse 3 luni și Smart TV 4K în rate.

Notă film:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *