Filme

Ingrid Bergman: „Schimb totul în viața mea la fiecare 10 ani“

Documentarul Ingrid Bergman, despre ea însăşi a fost proiectat la TIFF, retrospectiva București, și este un portret complex al uneia dintre cele mai iubite actrițe din istoria Hollywood-ului. 

Ingrid Bergman in Her Own Words/ Ingrid Bergman, despre ea însăși este regizat de Stig Bjӧrkman și realizat din înregistrările filmate de Ingrid Bergman însăși, fragmente de jurnal, scrisori și imagini de arhivă. Vocea actriței care citește din scrisorile ei, de-a lungul documentarului, îi aparține Aliciei Vikander (Ava din Ex Machina).

Ingrid Bergman s-a obișnuit și îndrăgostit de aparatul de filmat din copilărie, datorită tatălui ei. Mai târziu, când acesta a murit, preadolescentă fiind, a continuat tradiția filmărilor. Când a devenit mamă, a imortalizat clipe prețioase din viața ei și a copiilor ei. A avut trei fete și un băiat: Pia Lindström, din căsătoria cu  Aron Lindström, Isabella, Ingrid și Renato (Roberto Giusto Giuseppe) Rossellini din mariajul cu regizorul Roberto Rossellini.

A locuit în Suedia, Hollywood, Italia, Paris, Londra și nu s-a simțit niciodată o dezrădăcinată. „Schimb totul în viața mea la fiecare 10 ani“, spune actrița în documentar. Curiozitatea a mânat-o să ia decizii radicale și neașteptate atât în carieră, cât și pe plan personal, chiar dacă aceste decizii i-au compromis imaginea.

Scrisoarea către Rossellini a marcat începutul unei frumoase, dar foarte controversate iubiri. „Dacă aveţi nevoie de o actriţă suedeză care vorbeşte foarte bine engleza, care n-a uitat germana, care nu se descurcă foarte bine în franceză şi care nu cunoaşte decât două cuvinte în italiană – Ti amo -, sunt gata să vin să fac un film cu dumneavoastră“, i-a scris ea, în momentul în care i-a descoperit filmele. Amândoi căsătoriți, relația lor a atras antipatiile unei lumi întregi. Mariajul Bergman-Rossellini a durat 7 ani, după care regizorul a părăsit-o. Ingrid Bergman s-a recăsătorit apoi cu Lars Schmidt (al III-lea și ultimul ei soț).

„Am păstrat întotdeauna totul“, povestește ea în filmul biografic, referindu-se la numărul mare de obiecte adunate de-a lungul timpului. Uneori se întorcea acasă, în Suedia, special pentru a-și recupera anumite amintiri. Întrebată, la un moment dat, ce părere au copiii ei despre faptul că a câștigat o statuetă de aur (Ingrid Bergman a câștigat 3 Oscar-uri de-a lungul carierei), a răspuns că „s-au bucurat, firește, dar au fost uimiți totodată, pentru că se gândeau că e vorba de o statuetă de pus în grădină“.

Mărturiile celor 4 copii completează portretul artistei. „Dacă ne este dor de ceva, ne este dor de prezența ei. Nu regretăm că nu ne-o amintim ca făcându-ne prăjituri“ (citat aproximativ), mărturisește Pia. „Aveam niște emoții uriașe pentru ea, știam cât suferă înainte de a urca pe scenă, cât o consuma rolul. Mi-a venit să plâng când am văzut oamenii din sală bucurându-se când era jertfită, nu-i înțelegeam de ce o aplaudă“, își amintește  Renato Rossellini referitor la rolul Ioanei d’Arc.

Cu Orange Love, ai canalele HBO incluse 3 luni și Smart TV 4K în rate.

Foto: imdb.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *