Filme, Recenzii filme

„Dublu“, filmul unei generații

George (Bogdan Dumitrache) este arhitect, calculează unghiuri și spații pe care îi place să le controleze și să le locuiască singur.

Îi este bine în garsoniera lui, în patul lui, pe canapeaua lui. Se simte liber când nu e nimeni la birou, face ture cu bicicleta pe câțiva metri pătrați. În balansoarul verișoarei Anei (Ștefania Samfira), cade toropit. Se-ntinde însă numai când este doar el cu el.

Deși workaholic, George își iubește meseria, dar vrea altceva. Și în carieră, și în plan personal. Nu e unicul din Dublu care vrea altceva. Mihai (Andrei Matei), colegul lui, se amuză pe seama propriei iubite și o ironizează „Mă-Mica“ (Mica este numele de alint). I-ar surâde ideea de a construi un bordel pentru o pereche de clienți pensionari. „Camera în care stau fetele ar fi prima pe care ai nimeri-o“, îi spune George.

Corina (Corina Moise) vede o relație, mâncarea din farfurie și viața în sine ca pe o rețetă. Așezate toate într-o anumită ordine, consumate într-o anumită ordine. Corina este medic și se poartă cu George la fel de steril ca în intimitate. Vrea de la el lucrurile pe care orice cuplu normal ar trebui să le aibă – stat împreună, familie & co. Își dorește, și ea, altceva.

Ana, la fel, este o altă visătoare. Cei doi copii ai săi nu-i sunt suficienți pentru ceea ce ar însemna un vis complet. „Bine, dar nu asta ai vrut dintotdeauna?“, o întreabă vărul arhitect. „Ba da, dar…“ Iar Bogdan (Dorian Boguță), șeful lui George, simte frustrarea de a nu fi la fel de talentat ca și angajatul lui.

În mod automat, devine mai interesant ceea ce nu au personajele, ceea ce dospește în imaginația fiecăruia, dar nu este foarte clar exprimat. Personajele își trag seva din realitate, din debusolarea unei generații, cum însăși regizoarea a declarat. Din acest motiv este atât de dorită Alina (Maria Dinulescu), „meduza veninoasă“ care umple golul și singurătatea din existența lui George așa cum joint-urile îi umplu plămânii. Și tot din acest motiv Dublu devine filmul în care mulți se vor regăsi.

Două bilete la preț de unul, miercurea, la orice film, în cinematografele partenere Orange.

Notă film:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *