Cannes2016, Festivaluri, Noutăți

„4:15 PM Sfârșitul lumii“ a avut, azi, prima proiecție la Cannes

Primul scurtmetraj românesc independent aflat în cursa pentru Palme d’Or a fost proiectat azi, în premieră, pentru presa prezentă la Festivalul Internațional de Film de la Cannes.

4:15 PM Sfârșitul lumii este debutul regizorilor Gabi Virginia Șarga și Cătălin Rotaru, autorii scenariului, și al producătorilor Adina Sădeanu și Alexandru Crăciun. „Am vrut să spunem povestea unei întâlniri, în contextul unei situații-limită: iminentul sfârșit al lumii. Ceea ce ni s-a părut provocator în acest film a fost să arătăm nevăzutul, să-l facem să devină vizibil“, povestesc Gabi Șarga și Cătălin Rotaru.

„A fost o căutare cu mijloace cinematografice a unui răspuns la întrebări care ne obsedau“, spun regizorii. În viziunea lor, spectatorul este un participant activ la orice operă cinematografică, completează filmul, intră în dialog și își face propria poveste. „Am încercat să-i lăsăm spectatorului libertatea de a-si găsi propriul răspuns…“

4.15 PM Sfârșitul lumii
4.15 PM Sfârșitul lumii

Filmat timp de patru zile, pe o vreme ploaiasă, în afara Bucureștiului, scurtmetrajul vorbeşte despre întâlnirea neobișnuită dintre un curier și un autostopist, care se prezintă ca fiind Iisus. Când autostopistul îl avertizează că sfârșitul lumii este aproape, curierul îl ia drept nebun, fără să știe că această întâlnire îi va schimba total viața. Cele două roluri sunt interpretate de actorii Alexandru Suciu (curierul) și Elias Ferkin (Iisus).

În privința alegerii actorilor, regizorii spun că pe Elias Ferkin l-au recomandat „inocența și capacitatea de a fi îndurerat de suferința celuilalt, o calitate rară printre actori”. Toate acestea au fost, însă, potențate de Alexandru Suciu, partenerul lui Ferkin în film. „Alexandru este un actor extraordinar. Am mai lucrat cu el, și am scris rolul special pentru el. A fost o plăcere să lucrăm cu Elias și cu Alexandru. Ne-au înțeles viziunea, iar apoi și-au asumat-o“, completează Gabi Virginia Șarga și Cătălin Rotaru.

Produs de Axis Media Production și Flama Booking, 4:15 PM Sfârșitul lumii a fost proiectat azi, 18 mai, la Cannes, pentru presă. Proiecția oficială va avea loc pe 21 mai, de la ora 11 am, iar filmul se va relua în aceeași zi, de la ora 16:00, în Palatul Festivalului de la Cannes. În România, scurtmetrajul va putea fi văzut cel mai devreme cu ocazia Festivalului de Film Transilvania.

Două bilete la preț de unul, miercurea, la orice film, în cinematografele partenere Orange.

Foto: PR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *