„Crawl“ / „Ape ucigaşe“ – thrillerul verii, în mod cert

Când un uragan puternic loveşte Florida, Haley Keller (Kaya Scodelario) ignoră ordinele de evacuare şi rămâne să îşi salveze tatăl blocat în subsolul casei. Pericolul creşte pe măsură ce subsolul este inundat şi vizitat de nişte „musafiri“ mai puţin prietenoşi: aligatorii.

„Crawl“/ „Ape ucigaşe“, un thriller cu accente de horror, oferă o doză bună de suspans în ciuda câtorva momente-clişeu (aruncate în scenariu ca să mai dezamorseze tensiunea), unele uşor comice, altele forţat „inspiraţionale“. Tatăl şi fiica aflaţi într-o situaţie de supravieţuire, izolaţi de lume nu este neapărat o idee originală. Ceea ce funcţionează foarte bine în „Crawl“/ „Ape ucigaşe“ este efectul de spaimă pe care îl furnizează şi îl construieşte, pas cu pas, filmul.

„Crawl“ / „Ape ucigaşe“
Haley Keller (Kaya Scodelario)

Povestea exploatează intens teama de crocodili/ aligatori (diferenţa dintre cele două reptile chiar nu contează în contextul filmului), o fobie ofertantă pentru un thriller cu accente horror. Cu cât mediul devine mai restrâns, aproape claustrofob, cu atât teroarea ia o amploare din ce în ce mai apăsătoare.

Rolul actriţei Kaya Scodelario, convingător jucat, pune personajul într-o situaţie conflictuală: deşi Haley este înotătoare de performanţă, este forţată să reîmblânzească apa, din cauza pericolului din ea. Este ca şi când ceea ce ştii să faci mai bine se întoarce împotriva ta. V-aţi putea imagina asta? Dacă da, în mod sigur v-a cuprins deja spaima… Groaza are, aşadar, mai multe surse în „Crawl“/ „Ape ucigaşe“, ceea ce nu e rău, pentru că acoperă aşteptările mai multor categorii de spectatori.