Filme

Adevărul în 4 filme ale lui John Cassavetes

Adevăr înseamnă ceea ce este real, existent, drept, exact. Opusul falsului și al minciunii.

În filmele lui Cassavetes, adevărul nu este cosmetizat, împănat și nici ascuns. Este frust și curat. Limpede și aproape palpabil. Se reflectă în jocul actorilor, replici și dialoguri, în mișcările oneste ale camerei, care urmărește traseul personajelor fără a-l truca, în virtutea ideii tipice regizorului american, de a crea senzația de real.

Lelia din „Shadows“ (1959) își asumă stările, spune ce gândește, face un bărbat să aștepte, pentru că așa vrea și așa simte. Nici una din manifestările ei nu este conform unei norme. Richard din „Faces“ (1968) își depășește condiția de personaj autentic și devine mai mult de-atât, un promotor al adevărului: îi spune iubitei mai tinere să nu se prostească și să fie ea însăși.

„Shadows“ (1959)
„Shadows“ (1959)

Pofta de adevăr curge și în sângele Gloriei, din filmul cu același titlu („Gloria“, 1980). Aceasta îl sfătuiește pe băiatul de care ajunge să aibă grijă după ce părinții lui sunt omorâți de mafie, să nu fie niciodată altcineva decât ceea ce este.

În „A Woman under the Influence“ (1974) Nick este atât de atașat de soția lui, Mabel, și captiv totodată în propria ei rătăcire, încât atunci când se întoarce de la recuperare, nu o mai recunoaște și o roagă să redevină cea de dinainte, imprevizibilă, de o sinceritate stângace, dar o Mabel originală, reală.

Două bilete la preț de unul, miercurea, la orice film, în cinematografele partenere Orange.

Oricare ar fi povestea, un lucru e cert în cele patru filme ale lui Cassavetes: la final ajungi să îți spui, „până la urmă, ăsta e adevărul“. Nu toate fetele vor ceva de băut la prima întâlnire („Shadows“), nu toate amantele sunt fericite dacă li se acordă atenție o noapte („Faces“), nu toate femeile își doresc sau iubesc copiii („Gloria“), nu toate soțiile pot poza în nevasta/nora perfectă când sunt în societate („A Woman under the Influence“).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *