Festivaluri, Filme

Tulburătorul film „In The Fade“, inspirat dintr-un caz real, vine la Cinepolitica 2018

Crimele comise de grupurile de neo-naziști în Germania, în 2000, împotriva unor oameni de etnie turcă stau la baza filmului „In The Fade“/ „În întuneric“, regizat de Fatih Akin. Procesul lui Beate Zschäpe, singura supraviețuitoare dintre ucigași, este încă în desfășurare.

„In The Fade“ dă startul Festivalului internaţional de film Cinepolitica 2018, fiind proiectat în deschidere. Evenimentul se desfășoară între 18 și 22 aprilie, la Cinema Elvire Popesco și Institutul Balassi din București. Diane Kruger o interpretează pe Katja, a cărei viață este dată peste cap după ce soțul și fiul ei mor într-un atac cu bombă. După o perioadă de doliu și multă nedreptate, Katjia vrea să se răzbune.

Provenit din părinți turci emigrați în Germania anilor 60, regizorul Fatih Akin (44) a început să scrie povestiri și scenarii încă din tinerețe. Îi admiră pe Jim Jarmusch, Martin Scorsese, Billy Wilder, Elia Kazan și John Ford, consideră că cinema-ul este o experiență colectivă și că toate filmele lui sunt foarte personale.

Întrebat în ce sens este „In The Fade“ un film personal, Fatih Akin a răspuns: „Dat fiind background-ul meu, sunt, cumva, <<celălalt>> în această țară (n.r. Germania, țara unde stă în prezent împreună cu familia). Am părul negru, părinții mei sunt din Turcia. Într-un fel, sunt ținta perfectă pentru aceste atacuri xenofobe. Acum câțiva ani în urmă, exista o listă, un site, Nuremberg 2.0, cu nume de politicieni, artiști, iar numele meu era pe listă. Asta m-a determinat să scriu scenariul și să fac filmul, deoarece sunt o posibilă țintă pentru grupurile de neo-naziști. Prin <<In The Fade>> am dat, într-un fel, o lovitură înapoi“. (sursă: variety.com)

In The Fade
„In The Fade“/ „În întuneric“ (r. Fatih Akin)

Unul dintre motivele pentru care a ales-o pe Diane Kruger ca actriță în rol principal a fost înfățișarea ei ariană: părul blond, ochii albaștri. În plus, regizorului i s-a părut intrigant și provocator ca un astfel de personaj să lupte împotriva naziștilor din filmul lui, a oferit un sens nou poveștii. „In The Fade“ reprezintă pentru Diane Kruger și primul film în care vorbește în limba nativă.

Cu Orange Love, ai canalele HBO incluse 3 luni și Smart TV 4K în rate.

Premiat la Cannes 2017 pentru „Cea mai bună actriță“ (Diane Kruger) și câștigător al unui Glob de Aur pentru film străin, „In The Fade“ este structurat în trei capitole, „Familia“, „Dreptatea“ și „Marea“, iar fiecare dintre ele este filmat ușor diferit; există inclusiv cadre filmate cu smartphone-ul. În cinematografele din România, va fi distribuit de Independența Film, din 20 aprilie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *