Filme, Noutăți

Filmul „Dovlatov“: când intră în cinematografe și de ce ar trebui să-l vezi

Cel mai recent film semnat de Alexey German Jr., „Dovlatov“, are premiera la noi pe 15 iunie. Va putea fi văzut însă și mai devreme, la TIFF (Festivalul Internațional de Film Transilvania, 25 mai – 3 iunie), unde va fi proiectat în avanpremieră.

Filmul „Dovlatov“ narează șase zile din viața lui Serghei Dovlatov, poet disident rus, înzestrat cu un umor satiric și cu o viziune artistică incompatibilă cu „programul“ Rusiei Sovietice din anii ’70. A luptat împreună cu Joseph, poet și prieten bun, pentru a nu-și altera talentul și integritatea. În același timp, a fost martor la suprimarea colegilor de breaslă, neputincioși în fața unui sistem obtuz. Singurul mod de a se elibera a fost să emigreze în New York, cu riscul de a lăsa în urmă tot ce a construit.

Ce spune presa străină. Variety apreciază impactul vizual al filmului, subliniind fascinantele cadre continue cu o notă felliniană, cu un efect de fluiditate, magie, lirism. Hollywood Reporter descrie „Dovlatov“ drept portretul literar al unei societăți autoritate și notează că meritul lui este de a face spectatorul să înțeleagă că, în ciuda nonsensului și al represiunii, anii ’70 au avut în ei ceva unic, de neînlocuit din punct de vedere creativ. Iar Screendaily spune că filmul s-ar fi putut numi la fel de bine și „Balada unui scriitor necunoscut“, fiind povestea unui om de litere rămas aproape anonim în timpul vieții, despre care încă se vorbește puțin în Vest, cu toate că, după moartea lui, în 1990, a devenit celebru în Rusia. Lupta lui Dovlatov împotriva sistemului, a normei, simbolizează, de asemenea, și supraviețuirea artei în cinematografie și în orice alt domeniu.

De ce ar trebui să vedem filmul „Dovlatov“:
– îl descoperim pe Serghei Dovlatov, descris de Joseph Brodsky ca un artist care „nu se victimizează și nu e obsedat de ceea ce îl face diferit“;
– este regizat de Alexey German Jr., un cunoscut regizor ruz la momentul actual („Soldatul de hârtie“ – premiat cu un Leu de argint la Festivalul de la Veneția), fiul celebrului editor de filme Aleksei Yuryevich German și al scenaristei Svetlana Igorevna Karmalita;
– este primul film în care Alexey German Jr. își îndreaptă camera de filmat asupra orașului său natal, Leningrad (St. Petersburg), pentru a ilustra viețile tinerilor scriitori sovietici (Serghei Dovlatov, Iosif Brodsky și alți artiști reprimați în anii ’70);
– a câștigat Ursul de Argint pentru Contribuție artistică, la Berlinale 2018;
– în Rusia, unde a fost lansat pe 400 de ecrane, timp de 4 zile (1-4 martie), a fost văzut de un număr impresionant de spectatori, în jur de 300.000, neobișnuit pentru o producție art house; datorită cererii mari, proiecția a fost reluată ulterior.

Curiozitate: Dovlatov era renumit pentru punctualitatea lui patologică și ura față de întârzieri. A fost un perfecționist nu doar în textele scrise, ci și în viață. Îl enervau lucruri dintre cele mai diferite – de la șireturi nelegate și cuvinte imprecise, până la nedreptăți și situații stresante fără a fi justificate. În scrierile lui, până și cel mai experimentat cititor nu va găsi o propoziție în care două cuvinte să înceapă cu aceeași literă. Mai mult, una dintre „normele“ lui literare era să înceapă și să termine un text cu o propoziție plină de umor. (sursă: www.rbth.com)

LG Days cu reduceri de până la 100 € la telefoane. Oferte speciale de la Orange.

Umorul nu este nici scopul, nici sensul, ci un instrument de a înțelege viața. Dacă studiezi un fenomen, găsește ceva amuzant în el și ți se va deschide în toată splendoarea lui. (Serghei Dovlatov)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *