Festivaluri, Noutăți

Cinepolitica 2018: filme politice despre tratate secrete, jihadism, corupţie şi nazism

A şaptea ediție a Festivalului Internațional de Film Cinepolitica are loc între 18 şi 22 aprilie, la Bucureşti.

Corupţia, jihadismul ca moştenire, tratate istorice care au schimbat lumea şi supraviețuirea în Berlinul nazist sunt temele filmelor din selecţia de mai jos, filme care intră în competiția Cinepolitica. 

Descris de Indiewire ca un mix între Frank Capra şi fraţii Dardenne„Glory“/ „Gloria“ este regizat în tandem de Kristina Grozeva și Petar Valchanov. Criticii de film l-au mai asemănat cu naturalismul pesimist al cinemaului românesc şi i-au lăudat montajul de tip documentar. Are ca sursă de inspiraţie o poveste reală, prezentată în presa bulgară, în care un muncitor cu probleme de vorbire ajunge victima sistemului corupt din ţara alăturată. Filmul a fost propunerea Bulgariei la premii Oscar, în 2018.

Of Fathers and Sons“ a câştigat Marele Premiu al Juriului la Sundance şi este regizat de Talal Derki, sirian de origine kurdă. Documentarul ne trimite în interiorul unei familii de fundamentalişti islamici şi a fost caracterizat de The Hollywod Reporter drept „o privire intimă asupra răspândirii jihadismului radical“. „Of Fathers and Sons“ este o dramă despre copiii care, în loc de poveşti cu zâne şi prinţi, aud seara poveşti cu martiri ai războiului contra forțelor lui Assad.

„The Oslo Diaries“ la Cinepolitica 2018
„The Oslo Diaries“ la Cinepolitica 2018

The Oslo Diaries“, un alt titlu din competiţia Sundance 2018, ne invită în culisele istoricului acord de pace dintre Israel şi Palestina, semnat la Oslo, în 1992, în secret. Regizat de Mor Loushy și Daniel Sivan, documentarul este bogat în înregistrări de arhivă, imagini nedifuzate până acum şi interviuri cu oameni cheie ai vremurilor respective, unul dintre ei fiind preşedintele Shimon Peres.

Două bilete la preț de unul, miercurea, la orice film, în cinematografele partenere Orange.

„The Invisibles“, docu-drama germană regizată de Claus Raefle, se concentrează pe povestea a patru tineri evrei, supraviețuitori ai Berlinul nazist prin folosirea unor identităţi false. „The Invisibles“este un hibrid de documentar și dramă elaborată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *