Filme, Recenzii filme

„Ready Player One: Să înceapă jocul“ este mai mult video game decât cinema

Steven Spielberg revine după o pauză de 13 ani cu o nouă producţie SF, ultima de acest gen fiind „War of the Worlds“ (2005).

„Ready Player One: Să înceapă jocul“ este un film dedicat în primul rând pasionaţilor de jocuri video şi, în acelaşi timp, un film în care actorii au fost mai puţin solicitaţi, deoarece o bună parte din poveste se petrece într-un joc video. Odată cu abundenţa de grafică 3D, spectatorul încearcă dubla senzaţie de a participa la o competiţie în realitatea virtuală şi de a privi în acelaşi timp, pe marele ecran, ce se întâmplă în acel joc. Din acest punct de vedere, implicarea devine şi mai intensă dacă filmul este văzut la IMAX.

„Ready Player One: Să înceapă jocul“
„Ready Player One: Să înceapă jocul“

Raportat la titlurile memorabile din filmografia lui Spielberg – „Lista lui Schindler“, „Salvaţi soldatul Ryan“, „Fălci“, „Jurassic Park“, „Podul spionilor“, „Prinde-mă! Dacă poți!“, „Calul de luptă“, „E.T. Extraterestrul“ – sigur că e o schimbare de registru în „Ready Player One“. Însă raportat la alte filme cu acelaşi subiect, găsim că, de exemplu, episodul „USS Callister“ din „Black Mirror“, sezonul patru, a spus deja totul. Faptul că oamenii au două identităţi, una reală şi una virtuală, că pot da frâu imaginaţiei prin universul virtual, că realitatea dintr-un joc video ajunge să le controleze viaţa e de mult o temă epuizată.

Şi, totuşi, ce păstrăm din noul Spielberg? Felul în care se joacă, la rândul lui cu imaginaţia, cum se foloseşte de filme iconice pentru a le aduce în „Ready Player One“, trimiterile spre anii ’80 – filme, muzică, jocuri, costume -, într-un cuvânt, nostalgia. Nostalgia regizorului pentru o perioadă apusă, pe care a reactivat-o printr-un film SF, conectat la realitate şi adaptat la publicul timpului actual. De data asta nu a făcut-o ecranizând un fragment istoric, unul dintre subiectele lui preferate, ci jucându-se cu propriile amintiri, plăceri, preferinţe. Până la urmă, e şi timpul, Steven Spielberg a trecut de 70 de ani…

Cu Orange Love, ai canalele HBO incluse 3 luni și Smart TV 4K în rate.

După nostalgie, ar mai fi povestea. Dar nu povestea generală a filmului, ci povestea vieţii şi a destinului lui Halliday, creatorul jocului OASIS. Este interesant cum un copil timid, izolat, ajunge să inventeze un joc video, care va avea un succes teribil şi care îi va transpune la scară largă singurătatea: prin OASIS, oamenii se vor izola, la rândul lor, închişi în rulote sau camere, conectaţi la întâmplările virtuale, la fel ca Halliday când era mic.

Notă film:

Un comentariu pentru “„Ready Player One: Să înceapă jocul“ este mai mult video game decât cinema

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *