Filmul „Un artist numit dezastru“, o poveste reală și tragicomică deopotrivă

Când Greg Sestero, un tânăr care își dorește să devină actor, îl cunoaște pe ciudatul și misteriosul Tommy Wiseau la o lecție de actorie, între ei se leagă o prietenie atât de puternică, încât vor pleca împreună la Hollywood, pentru a face ca visul lor să devină realitate.

Cine sunt Greg Sestero și Tommy Wiseau în realitate, personajele din filmul „The Disaster Artist“/ „Un artist numit dezastru“? Greg Sestero s-a născut și a crescut în San Francisco Bay Area (Regiunea Golfului San Francisco), are rădăcini europene și vorbește fluent franceza și engleza. A călătorit mult încă din copilărie și a obținut dublă cetățenie (franceză și americană). La 17 ani, a semnat un contract cu o agenție de tinere talente din San Francisco și, în aceeași perioadă, a lucrat în Milano și Paris pentru creatori de modă ca Giorgio Armani și Gian Franco Ferre.

În scurt timp a revenit la marea lui iubire, actoria, începându-și studiile la Conservatorul American din San Francisco. La 18 ani, a avut primul rol important, în showul TV „Nash Bridges“ (1996), urmat de filmul nominalizat la Globurile de aur, „Patch Adams“ (1998), cu Robin Williams în rol principal. Curând după, a fost luat sub aripa agentului Iris Burton și adus în Los Angeles. Iris Burton a mai fost agentul lui Kirsten Dunst, Mary-Kate Olsen, Ashley Olsen, Brittany Murphy și Josh Hartnett.

Sestero a jucat în faimosul „The Room“ (2003), care și-a câștigat denumirea de „cel mai bun film prost făcut vreodată“. „The Room“ îl are în distribuție și pe Tommy Wiseau, care s-a ocupat și de scenariu, producție, regie. Zece ani mai târziu, în 2013, actorul a scris o carte plecând de la „The Room“, intitulată „The Disaster Artist“, o cronologie a experienței din film și a colaborării cu enigmaticul regizor Tommy Wiseau. Volumul a fost primit pozitiv de critici și a devenit rapid un bestseller. În 2014, deja se afla ca opțiune de scenariu pentru un viitor lungmetraj.

Tommy Wiseau este actor, scenarist, regizor și producător și dintre toate are o slăbiciune pentru meseria de actor. Îi plac vampirii, Red Bull-ul, filmele clasice („Citizen Kane“, 1941) și cele cu James Dean. Motto-ul lui este că „poți râde, poți plânge, poți să te exteriorezi, dar numai nu-i răni pe cei din jur“ și încurajează oamenii să fie optimiști în tot ceea ce fac.

Întâlnirea dintre Tommy Wiseau și Greg Sestero este subiectul filmului „The Disaster Artist“/ „Un artist numit dezastru“, o poveste reală și tragicomică deopotrivă, unde Wiseau este văzut ca un outsider al industriei cinematografice, al cărui vis a fost dintotdeauna acela de a fi acceptat de industria hollywood-iană ca un veritabil realizator de film. „Un artist numit dezastru“ transformă această realitate într-un tribut adus prieteniei, libertăţii de exprimare artistice şi visurilor aparent imposibile devenite reale. Inspirat de bestsellerul lui Greg Sestero, filmul este un memento hilar şi binevenit al metodelor diferite care îţi pot garanta statutul de legendă, atunci când nu ai limite sau ai idee ce faci.

Încă din perioada în care Greg Sestero scria cartea, Tommy Wiseau i-a spus că singurii actori care l-ar putea interpreta pe el ar fi ori James Franco, ori Johnny Depp. Cartea câștigătoare a tras-o James Franco, fiind și unul dintre preferații lui Sestero. Greg este interpretat de Dave Franco, fratele lui James Franco. Este prima dată când frații Franco apar într-un film împreună. Greg Sestero are și el o apariție în filmul  „The Disaster Artist“/„Un artist numit dezastru“, ca agent de casting.

„The Disaster Artist“/ „Un artist numit dezastru“ este distribuit la noi de Vertical Entertainment și are premiera pe 12 ianuarie 2018.