Festivaluri, Filme

HipTrip Travel Film Festival 2017: 15 titluri de neratat

HipTrip Travel Film Festival 2017 are loc între 23 şi 26 noiembrie, în Bucureşti, la Cinema Union și Cinemateca Eforie. Premiere naționale, propuneri la Premiile Oscar, documentare și docu-ficțiuni, filmele selectate au ca subiect călătoria în cele mai diferite forme ale ei.

„(…) fiecare film e o formă de călătorie și fiecare călătorie are filmul ei. Doar o metaforă? Nu și la HipTrip, unde filmele se văd cu curiozitate de globetrotter și toate călătoriile sunt cu happy end“, a spus Cătălin Olaru, critic de film şi selecționer al titlurilor de la HipTrip Travel Film Festival 2017.

Grupate în cinci secţiuni – Focus Asia, Etno Trip, Social Trip, Exploratorii, HipKids – cele 15 titluri ne propun să batem lumea-n lung şi-n lat, pe cărări mai mult sau mai puţin umblate, din Thailanda îndepărtată până în locuri mai apropiate, de pe malul Mării Negre.

„Cântecul Scorpionilor“ („The song of scorpions“), o coproducţie Elveția-Franța-Singapore, este un love story structurat în jurul unui cântec cu efect năucitor asupra celui care îl ascultă. „Pop Aye“, propunerea orașului-stat Singapore la Premiile Oscar 2018, prezintă povestea unui tandem inedit, un arhitect şi un elefant, şi drumul lor spre ferma unde au crescut împreună. „Pop Aye“ deschide şi HipTrip 2017.

La Bucureşti vine şi „Insula și balenele“ („The Island and the Whales“), câștigătorul Marelui Premiu al Juriului la DOC NY. Descris de The Hollywood Reporter drept un „documentar etnografic și totodată mostră de cinema de artă“, „Insula și balenele“ a fost filmat timp de 5 ani, în Insulele Faroe. Din nordul Oceanului Atlantic ajungem în inima junglei amazoniene, prin „Rio Verde, timpul tribului Yakuruna“ („Green River. The time of the Yakurunas“), o călătorie poetică despre percepţia timpului în trei sate mici locuite de şamani, unite de apele curgătoare ale Amazonului.

„Rubedenie“ („Pariente“), propunerea Columbiei la Oscar pentru cel mai bun film străin, este un hibrid de dramă și thriller, cu personaje interpretate de actori neprofesionişti (localnici din  orășelul Güeps, unde regizorul Iván D. Gaona şi-a filmat scurtmetrajele). „Ideea unui lac“ („The idea of a lake“) o are în centru pe Inès, fotograf, aflată într-o fază fragilă emoţional. Vrea să scoată o carte de poezii şi fotografii personale, proces care se transformă într-o explorare a propriului trecut: ies la iveală lucruri ce au influenţat-o puternic – relaţia cu mama, absenţa tatălui, rolul casei unde a crescut.

Tot la HipTrip Travel Film Festival, cinefilii vor vedea şi cel mai bun documentar de la Edinburgh International Film Festival, „Donkeyote“. Manolo pleacă într-o ultimă drumeție în Statele Unite, însoţit de prietenii lui necuvântători, un măgar şi un câine, pentru a reface Drumul Lacrimilor (Trail of Tears). „Donkeyote“ a fost primit bine de criticii de film, fiind descris ca un exemplu de docu-ficţiune, cu efect „emoţionant“, „amuzant“, „tulburător“.

Cele 5 titluri din tradiţionala secţiune Exploratorii – „În coardă“ („Encordés“), „Cyclique“, „Nopți luminoase“ („Bright Nights“), „Călătorii cinemaului “ („The Cinema Travellers“), „La pas pe Litoral“  – își propun să inspire și să încurajeze spectatorii în a se transforma din visători în călători. „În coardă“ urmărește drumul parcurs de trei schiori în pregătirea lor pentru Patrouille des Glaciers, o cursă de schi extrem de dificilă din Alpii Elvețieni, „Cyclique“ este un documentar emoționant despre procesul de maturizare prin care trec Caroline, Raph și Matila, curieri pe bicicletă, iar „Nopți luminoase“ surprinde aventura spre nordul Norvegiei a unui tată şi a unui fiu şi încercarea tatălui de a schimba dinamica relației de-a lungul drumului. Povestea cinematografelor ambulante din India se spune în „Călătorii cinemaului“, iar expediţia documentaristului Vlad Petri şi a jurnalistului Vlad Ursulean, de la Sulina la Vama Veche, se vede în „La pas pe Litoral“.

HipTrip Travel Film Festival 2017 aduce pentru micii spectatori două producţii. „Îmblânzitorul de reni“ („Cloudboy“) anticipează perioada sărbătorilor de iarnă prin voiajul plin de peripeţii al lui Niilas în Laponia şi „Comori“ („Tesoros“), proiectat în premieră națională, urmăreşte aventura mutării fraților Dylan (6 ani), Andrea (11 ani) și Lucas (2 ani și jumătate) într-un sătuc pescăresc de pe coasta Pacificului.

Două bilete la preț de unul, miercurea, la orice film, în cinematografele partenere Orange.

După „La pas pe Litoral“, al doilea titlu românesc din Festival este „Rost.12 hotare“, un documentar semnat de Ana Maria Pîrvan, proiect mixt de fotografie și film, rezultat după doi ani de călătorii în ţară.

Mai multe detalii despre orele şi cinematografele unde au loc proiecţiile, găsiţi pe pagina HipTrip Travel Film Festival!

Foto deschidere: captură din filmul „Rubedenie“ („Pariente“)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *