Festivaluri, Noutăți

Scurtmetrajul „Gaze“/„Privire“ a câștigat trofeul Timishort 2017

Trofeul Timishort 2017 a plecat anul acesta în Iran. Scurtmetrajul „Gaze“/„Privire“, regizat de Farnoosh Samadi, a luat marele premiu.

„Gaze“/ „Privire“ este povestea unei femei din Iran care, în drumul ei spre casă cu autobuzul, devine martora unei întâmplări mai puțin plăcute. După ce trece prin acest eveniment, dilema ei este dacă să vorbească despre el sau nu. După „Silence“ (2016), „Gaze“ este al doilea scurtmetraj regizat de Farnoosh Samadi.

Mențiunile la cea de-a noua ediție Timishort 2017, din competiția internațională, au mers în Macedonia și Brazilia. Juriul, format din Maja Šuša, (director artistic „Bašta fest“, Serbia), Shai Levy (director de imagine, Germania), Ana Maria Pîrvan (producător, România), Seán Breathnach (regizor, Irlanda) și Flavia Dima (critic de film), a oferit două mențiuni scurtmetrajelor „Nagrada“ / „Premiul“ (r. Lidija Mojsovska) și „Valentina“ (r. Estevão Meneguzzo, André Felix).

„Cel mai bun film românesc“ la Timishort 2017 a fost declarat „Offstage“, în regia lui Andrei Huțuleac, căruia i s-a oferit un premiu în valoare de 1000 de euro din partea Institutului Cultural Român. Andreea Borțun a câștigat o mențiune specială pentru „Anatema“.

[irp posts=”15611″ name=”Massimiliano Nardulli: „Cred că trebuie să fim mai deschiși în a împărtăși lucruri, nu doar atunci când vorbim despre cultură“”]

În secțiunea Videorama, titlul câștigător pentru Cel mai bun film experimental este „Penúmbria“, iar „Green Screen Gringo“ a primit o mențiune specială a juriului. Două premii ale publicului au mers spre „The Girl and the Sun“ și „Polska Warrior“, la categoria TimiKids, dedicată filmelor pentru copii.

Două bilete la preț de unul, miercurea, la orice film, în cinematografele partenere Orange.

Ediția a noua a Festivalului Internațional de Film Timishort a avut loc între 12 și 15 octombrie, la Cinema Timiș, Casa Artelor și Ambasada, în Timișoara. Timp de 4 zile, timișorenii au putut vedea peste 80 de scurtmetraje împărțite în 8 secțiuni, 4 dintre ele fiind competiționale: internațională, națională, filme experimentale (Videorama) și filme pentru copii (Timikids).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *