Filme, Recenzii filme

Filmul „Nebune de fericire“, o comedie tonică în miez de vară

Beatrice şi Donatella au două lucruri în comun: amândouă sunt internate la Villa Biondi, un sanatoriu de psihiatrie din Toscana, şi amândouă au ajuns aici din cauza unui bărbat.

Fiecare dintre protagonistele filmului „Nebune de fericire“ îşi manifestă tulburările comportamentale diferit: Beatrice este foarte expansivă, foarte vorbăreaţă şi foarte vivace, iar Donatella este exact opusul ei. Dacă prima se descoperă uşor în toate sensurile posibile, a doua îşi ascunde trăirile. Este atât de demoralizată, încât viaţa devine pentru ea, o povară. Diferenţele de temperament, mod de a gândi şi vestimentar le transformă într-un cuplu dinamic. Împreună cu poveştile din spatele lor, sunt „sufletul petrecerii“ în filmul „Nebune de fericire“.

În afară de cauza principală a rătăcirii prin care trec – în fiecare caz un bărbat le-a adus în pragul disperării şi al iraţionalului – al doilea motiv al întristării sufleteşti este familia. Lui Beatrice i se reactivează brusc sciatica atunci când ajunge la ai săi, iar Donatella nu reuşeşte să se împace cu faptul că este respinsă „diplomat“ şi repetat de tatăl ei. Relaţiile complicate cu familia lucrează în subconştientul personajelor şi scot de sub preş un adevăr deseori sursă a problemelor de la maturitate.

Personalitatea lui Beatrice îţi atrage atenţia din primele scene. Vocea ei este nu doar ţipătoare, este un semnal de alarmă. Pe parcurs ajungi să îţi placă personajul şi mesajul lui. Prin Beatrice, regizorul Paolo Virzi, exprimă un manifest al feminităţii: niciodată hainele, încălţările, cosmeticele, bijuteriile, cuvintele nu sunt prea multe. Iar prin Donatella, un manifest al realităţii: nu toate femeile trăiesc viaţa la cotele ei maxime, pentru că nu întotdeauna viaţa este o călătorie în Italia.

În concluzie, cât de nebune sunt pacientele de la Villa Biondi? Şi ce înseamnă o stare mentală sănătoasă? Filmul „Nebune de fericire“ lasă loc acestor întrebări. Dar până la a găsi răspunsurile, filmul te binedispune – mult şi când ţi-e lumea mai tristă. Sau când le este lumea mai tristă lor, personajelor. Pentru că, împotriva stării în care se află, reuşesc să dea culoare situaţiilor sumbre, să sfideze problemele grave şi să ne aducă zâmbetul pe buze nouă, spectatorilor.

Două bilete la preț de unul, miercurea, la orice film, în cinematografele partenere Orange.

Filmul „Nebune de fericire“ este distribuit de Independenţa Film şi poate fi văzut în cinematografe de vineri, 28 iulie.
Notă film:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *