Filme, Noutăți

Bătălia de la Dunkirk, adusă pe marele ecran de Christopher Nolan

Trupele aliate din Belgia, Imperiul britanic, Canada şi Franţa sunt înconjurate de armata germană şi forţate să facă faţă unui atac devenit memorabil în istoria celui De-al Doilea Război Mondial.

Pentru prima dată în istoria producţiilor sale, regizorul Christopher Nolan („Inception“, „Interstellar“) le aduce cinefililor o poveste inspirată din evenimente istorice. Până acum, filmele lui au fost fie remake-uri, fie regizate după scenarii originale sau adaptate după romane, nuvele, BD-uri.

Filmul „Dunkirk“ are premiera în România pe 21 iulie, iar din distribuţie fac parte Tom Hardy („Mad Max: Drumul furiei“), Mark Rylance, Kenneth Branagh, Cillian Murphy şi debutantul Fionn Whitehead.

Christopher Nolan semnează atât regia, cât şi scenariul şi, conform stilului cu care ne-a obişnuit, a ţinut şi de data asta la maniera tradiţională de a transpune pe marele ecran o poveste. A renunţat la CGI în favoarea folosirii unor distrugătoare reale şi a creat, pentru a da iluzia unei armate uriaşe, recuzită din cartoane. A folosit, de asemenea, 62 de nave în timpul filmării.

Filmul „Dunkirk“  este narat din trei puncte de vedere: a personajelor de pe plajă (eroi centrali: Fionn Whitehead şi Harry Styles), a evacuării de către marină (eroi centrali: Cillian Murphy şi Mark Rylance) şi a luptei din aer (erou central: Tom Hardy).

Din culisele filmului „Dunkirk“

Referitor la perspectiva narativă a filmului „Dunkirk“, pe care Nolan l-a numit cel mai experimental, regizorul a declarat pentru Premiere Magazine: „Pentru soldaţii implicaţi în conflict, evenimentele au avut loc într-o temporalitate diferită. Pe pământ, unii au stat blocaţi pe plajă o săptămână. Pe apă, evenimentele au durat cel mult o zi; iar ca să zbori la Dunkirk, avioanelor de vânătoare britanice Spitfire le-ar fi luat o oră. Ca să combini aceste unghiuri diferite, a trebuit să mixăm straturile temporale. De-aici şi structura complicată, chiar dacă povestea e destul de simplă“.

Două bilete la preț de unul, miercurea, la orice film, în cinematografele partenere Orange.

Bătălia de la Dunkerque (Dunkirk) este considerată de Nolan un moment esenţial şi decisiv în istoria celui De-al Doilea Război Mondial. „Dacă evacuarea nu ar fi avut succes, Marea Britanie ar fi trebuit să capituleze. Şi întreaga lume ar fi fost pierdută sau ar fi avut o altă soartă: nemţii ar fi cucerit Europa, SUA nu s-ar fi întors în război. Succesul evacuării i-a permis lui Churchill să impună ideea de victorie morală (detaliu care i-a motivat pe civilii cu vase private să se implice în luptă)“, spune el. „Spiritul Dunkirkului“ este un termen utilizat în timpul războiului și în deceniile următoare, semnficând solidaritatea britanicilor în vremuri de restriște.

Gen: acţiune, aventură
Regia: Christopher Nolan
Scenariul: Christopher Nolan
Producători: Christopher Nolan, Emma Thomas, Jake Myers
Distribuţia: Tom Hardy, Mark Rylance, Kenneth Branagh, Cillian Murphy, Aneurin Barnard, Harry Styles, James D’Arcy, Jack Lowden, Barry Keoghan, Tom Glynn-Carney
Casa de producţie: Warner Bros. Pictures
Limba: engleză
Lansare în România: 21.07.2017
Distribuitor în România: Vertical Entertainment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *