Seriale, Seriale Netflix

7 motive să vezi noul serial „Ozark“ de pe Netflix

Noul serial de pe Netflix, „Ozark“, a avut premiera pe 21 iulie, iar devoratorii de seriale ştiu deja de el. Cei care nu-l ştiu, au cel puţin 7 motive să-l vadă:

Jason Bateman
Pe Jason Bateman îl asociezi imediat cu Nick Hendricks, din comedia „Şefi de coşmar“ (2011). Serialul „Ozark“ îi pune în valoare stofa de actor de drame care-şi păstrează… umorul, pentru că situaţiile prin care trece nu sunt tocmai amuzante. Este Martyn „Marty“ Byrde, consultant financiar (spală bani, în traducere liberă), locuieşte în Chicago împreună cu familia – soţia Wendy, fiica Charlotte şi mezinul Jonah – şi se mută brusc în Ozark (Missouri), după ce are probleme cu un dealer de droguri. Sunt toate şansele ca, după ce vezi serialul „Ozark“, să îl asociezi pe Jason Bateman doar cu acest rol. Îl joacă foarte bine! În afară de asta, semnează şi regia a patru episoade, cele mai importante: primul, al doilea, penultimul şi ultimul (în total sunt 10).

Laura Liney
Laura Liney este Wendy, soţia lui Marty. Rolul ei în poveste este la fel de complicat ca al lui Marty. Amândoi trebuie să lase la o parte slăbiciunile şi problemele de cuplu pentru a-şi proteja familia. Este un personaj complex, cu puncte fragile şi puncte puternice, face echipă bună cu Marty şi se evidenţiază mai curând ca femeie matură, concentrată pe ceea ce are şi ce trebuie să apere decât pe ceea ce i-ar plăcea să aibă. Acţionează şi nu se lamentează, nu pentru că nu ar avea de ce, ci pentru că îi lipseşte timpul. Timpul, în serialul „Ozark“, este al doilea duşman de moarte.

Skylar Gaertner
Skylar Gaertner îl interpretează pe puştiul Jonah, mezinul familiei Byrde. Dacă Wendy şi Marty sunt relativ previzibili şi foarte bine conturaţi, îţi asigură o anumită doză de siguranţă, personajul lui Gaertner are un potenţial extraordinar pentru continuitatea serialului. Cum va evolua Jonah? E mai sensibil din fire, mai retras, ar trebui să fie asta un defect? Sau, dimpotrivă, e mai puternic decât toţi la un loc? Imprevizibilă rămâne şi Ruth (Julia Garner), din clanul de infractori Langmore. Trecutul ei este la fel de dubios ca dependenţa de tatăl aflat după gratii. Între ea şi Marty se va stabili o legătură care debusolează, îţi dă încredere apoi, însă încrederea e un concept relativ în serialul „Ozark“.

Lisa Emery
N-ai vrea să îţi aducă vreodată o limonadă Darlene Snell! Darlene este soţia fermierului (aşa-zisului fermier) de pe deal, Jacob Snell (Peter Mullan), iar întâlnirea cu ea îţi îngheaţă respiraţia. Dacă Jacob e un „textier“ înnăscut – arată ca un cowboy de modă veche, care spune o poveste înainte de a trage cu pistolul – Darlene este la polul opus. Stă la pândă ca un animal de pradă, reacţionează impulsiv, vorbeşte puţin şi în pilde. Îţi dă fiori numai când îi auzi paşii intrând în cadru. Darlene îşi apără teritoriul, la fel ca toţi ceilalţi din Ozark, Missouri. Personajul Lisei Emery este o altă promisiune pentru continuitatea serialului „Ozark“.

Mentalităţile
După ce familia Byrde se mută în idilicul Ozark, un fel de Lacul Bicaz în varianta americană, mai generos ca întindere şi cu mai mulţi locuitori, ai senzaţia că Marty, Wendy, Charlotte şi Jonah au ajuns într-un colţ de paradis. Că nimic rău nu se poate întâmpla, că oamenii sunt buni, calzi şi ospitalieri. Ei au ajuns însă pe un teritoriu şi fiecare locuitor de-aici, fie că e vorba de soţii Snell, de clanul Langmore sau de Rachel, patroana de la „Blue Cat“, trebuie să-şi apere „proprietatea“, indiferent că Marty (sau Wendy) ar avea idei mai bune, care ar putea aduce bani şi ar valorifica locul. Este un venetic, un inclus. Uneori au dreptate, alteori nu. Oricum ar fi, oamenii din Ozark nu sunt deloc ce par a fi. Şi, până la urmă, nici Marty…

Ideea de familie
Marele merit al serialului „Ozark“ este de a sublinia şi de a da valoare într-un mod inteligent ideii de familie. Pentru a-şi proteja familia pleacă Marty în Ozark, pentru a le oferi copiilor siguranţă face tot ce face, pentru a-i şti vii. Mare parte dintre actele lui par nesăbuite, compromisurile uriaşe, însă nimic nu este peste măsură când ştie care este miza acţiunilor sale. Şi nu numai el ştie, şi Wendy ştie. Copiii, la fel. Şi dacă ştiu toţi, e suficient. Pentru Marty, Wendy, Charlotte şi Jonah, familia este „teritoriul“ pe care îl au de apărat. Bunurile lor sunt sufleteşti, nu materiale.

Lacul
Pe lacul din serialul „Ozark“ se întâmplă lucruri dintre cele mai negândite: se ţin slujbe religioase şi petreceri, se botează, se face trafic de droguri, se omoară, se consumă iubiri, au loc certuri şi împăcări. Lacul este ca un burete care absoarbe binele şi răul, care spală păcate şi naşte altele noi. Şi n-ai fi zis, la cât de mirific arată… Lacul din serialul „Ozark“ i-a salvat, într-un fel, şi viaţa lui Marty. Altora le-a luat-o. Dacă lacul ar avea gură să vorbească, probabil că i-ar face concurenţă până şi lui Jacob Snell!

Două bilete la preț de unul, miercurea, la orice film, în cinematografele partenere Orange.

Un alt motiv ar fi că avem șanse să ne bucurăm și de un al doilea sezon. În interviul dat de Laura Linney, actrița a lăsat să se înțeleagă că Ozark va continua.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *