„Kong: Insula craniilor“: lupta dintre om și natură ia proporții uriașe

Un grup de cercetători pleacă să exploreze o insulă din sudul Pacificului, atrași de misterul din jurul ei. Încă de la început, sosirea lor aici are loc sub auspicii proaste.

Producătorii blockbuster-ului „Godzilla“ revin cu o nouă provocare pentru pasionații de povești cu personaje la dimensiuni impresionante. O echipă de exploratori, escortați de soldați, se aventurează pe o insulă virgină din Pacific, pe tărâmul marelui Kong, și se trezesc pioni într-o luptă directă între om și natură.

Pentru a obține finanțarea necesară expediției, Bill Randa (John Goodman) este în stare să intre pe geam atunci când este alungat pe ușă din biroul senatorului Willis (Richard Jenkins). Știe bine ce îl atrage în insula din Pacific: posibilitatea existenței unui monstru. Însă în fața senatorului, trebuie să vină cu o poveste convingătoare.

Îmbracă spațiul într-o aură de mister, îi supraapreciază ecosistemul și măgulește orgoliul senatorului sugerându-i că atribuirea unei noi descoperiri Statului american va da bine în portofoliu. Doar așa obține finanțarea, plus o echipă de soldați, condusă de locotenent-colonelul Packard (Samuel L. Jackson). 

În afară de exploratori și soldați, din grupul „cuceritorilor“ mai fac parte Conrad (Tom Hiddleston), fost soldat britanic, cu rol de ghid și personaj care cade mereu în picioare, și Mason Weaver (Brie Larson), fotoreporteră, destul de ștearsă ca prezență și introdusă probabil în distribuție pentru a nu o uita pe legendara Ann Darrow.

Sosirea oamenilor pe insula Skull se face brutal, iar răspunsul din partea lui Kong va fi la fel de brutal. Elicopterele care transportă echipajul sparg practic norii de furtună, ignorând pericolul și penetrează un tărâm pur, pe care îl bombardează apoi. Într-un așa context, nici cel mai leneș zeu nu ar fi rămas pasiv.

Kong va reacționa ca atare și, din acest motiv, grupul se scindează. Interesele se împart și ele până ce curioșii „colonizatori“ vor afla ce anume apără uriașul, „retras în general“ și de felul lui. Conrad va dori să îl protejeze pe Kong, Randa își urmărește scopul inițial, iar Packard ia aventura ca pe ceva personal – urmărirea lui Kong, zeul stârnit, degenerează într-o luptă face to face asemănătoare celei dintre Ahab și balena albă.

Momentele tensionate din lupta pentru restabilirea unei ierarhii a puterii – cine e mai presus, omul sau natura? -alternează cu cele pașnice, puține la număr, dar nu de neglijat. Sunt create de personaje pitorești ca naufragiatul Hang Marlow (John C. Reilley), uitat de Dumnezeu pe insula Skull de la al doilea RM, savurosul povestaș Cole (Shea Whigham), care relatează aventura ca pe o „întâlnire neconvențională“ sau Houston Brooks (Corey Hawkins), un cercetător ce se vrea genial, însă amuzant de naiv în esență.

Previzibil pe alocuri și cu un fir narativ îmbunătățit, filmul de aventură „Kong: Insula craniilor“ lasă în urma lui un mesaj puternic ancorat în realitate: exploatarea naturii de către oameni nu va rămâne niciodată fără consecințe. Vizual, filmul este avantajat dacă este urmărit în format 3D sau 4DX.