Filme, Noutăți

Filmul „Ghost in the Shell“, începutul

După 22 de ani de la prima ecranizare animată a seriei manga „Ghost in the Shell“, universul personajelor hibride plasate într-un viitor futurist revine în varianta live action.

Cinema City şi Ro Image au organizat o vizionare exclusivă a unui sneak peek IMAX 3D de 15 minute din filmul  „Ghost in the Shell“, la care a participat şi DinFilme.ro, o experienţă uşor „sadică“, pentru că povestea se opreşte exact în punctul în care începe.

Din acest fragment, deşi scurt, aflăm una dintre ideile esenţiale: Major nu este (re)creată cu scopul unei identităţi noi, ci cu scopul de a deveni o armă şi, deşi conştientă că i s-a „salvat viaţa“, că a fost „recompusă“, îşi va impune personalitatea şi va acţiona conform propriei conştiinţe, cea moştenită. „M-aţi creat, dar nu mă puteţi controla“, spune ea.

Primul „Ghost in the Shell“ apărea în 1995, în regia japonezului Mamoru Oshii, inspirat de seria manga ilustrată şi creată de Masamune Shirow. În animeul lui Oshii, o poliţistă cyborg şi partenerul ei uman îl vânează pe maleficul hacker Puppet Master.

Ecranizarea din 1995 a fost urmată de alte trei producţii animate (Ghost in the Shell 2: Innocence, Ghost in the Shell: SAC Solid State Society şi Ghost in the Shell: The New Movie), de trei seriale animate (Ghost in the Shell: Stand Alone Complex, Ghost in the Shell: Stand Alone Complex 2nd GIG, Ghost in the Shell Arise: Alternative Architecture) şi diferite jocuri video.

Au trecut 22 de ani de la prima ecranizare a seriei manga, iar universurile distopice cu personaje hibride, închise în carcase de metal, continuă să fascineze. De data asta regia variantei action live îi aparţine lui Rupert Sanders („Albă ca Zăpada și Războinicul Vânător“), iar noul „Ghost in the Shell“ are premiera în România, simultan cu cea internaţională, pe 31 martie. În rolul lui Major Mira Killian, o vom vedea pe Scarlett Johansson.

Pentru cei mai puţin familiarizaţi cu „Ghost in the Shell“, în afară de subiectele clasice ale genului SF, cum ar fi raportul dintre oameni într-o societate robotizată, tema principală pe care a abordat-o Masamune Shirow în seria manga are legătură cu întrebarea „Ce este fiinţa umană?“. Şi de-aici, alte întrebări: Ce diferenţiază fiinţa umană de un robot conştient de propria existenţă?, În ce constă specificul gândirii umane?, Ce poate fi considerat ca fiinţă umană?, Unde se situează frontiera dintre corp şi spirit?.

Revenind la filmul lui Rupert Sanders, povestea se concentrează pe omul-cyborg Major (Scarlett Johanssen), care conduce o unitate specială numită Section 9. Devotată lichidării celor mai periculoși criminali și extremiști, Section 9 se vede confruntată acum cu un inamic al cărui singur scop e să distrugă definitiv progresele făcute de Hanka robotics în cybertehnologie.

Două bilete la preț de unul, miercurea, la orice film, în cinematografele partenere Orange.

În aşteptarea filmului, iată mai jos un fragment din filmul „Ghost in the Shell“ publicat de Paramount pe canalul lor de YouTube:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *