Filme, Noutăți

Edward Snowden și noul președinte S.U.A.: îi va intra sau nu în grații lui Trump?

Întrebat înainte de alegerile din America despre șansele pe care le-ar putea avea Edward Snowden de a se întoarce la un moment dat acasă, regizorul Oliver Stone a spus: „Cu Hillary Clinton președinte, mă tem că nici una!“.

Faptul că nu a ieșit Hillary Clinton președinte nu înseamnă că în timpul mandatului lui Donald Trump, exilatul Edward Snowden va avea mai mult noroc. Zilele trecute, Donald Trump și-a anunțat propunerile pentru câteva poziții cheie în Stat, printre care și pe cea a viitorului director al CIA.

Din nefericire pentru Snowden, Michael Pompeo, cel care va ocupa această funcție, s-a pronunțat încă din 2013 pentru condamnarea la moarte a fostului angajat al Agenției Naționale de Securitate a S.U.A. (NSA): „Ar trebui adus din Rusia și judecat. Cred că răspunsul potrivit ar fi pedeapsa cu moartea. Din cauza informațiilor pe care el le-a furat și pus la dispoziție unei puteri străine, Snowden a pus viața unor militari, prieteni de-ai mei și de-ai voștri, în mare pericol“. (sursa aici)

Edward Snowden este protagonistul filmului Snowden (2016), care spune povestea adevărată a fostului agent CIA și NSA, tânărul patriot provenit dintr-o familie în care toată lumea lucra pentru guvern și care în nouă ani a devenit inamicul public numărul 1 al SUA. În prezent, este refugiat la Moscova.

Se speculează că, la plecarea din NSA, Snowden a luat cu el circa 1,7 milioane de documente în format digital, documente care arătau că serviciul monitoriza convorbiri telefonice, email-uri și conversații via internet ale sute de milioane de cetățeni americani. Și nu numai. Tot atunci s-a aflat că NSA intercepta chiar și telefonul cancelarului german Angela Merkel, plus pe predecesorii ei: Gerhard Schroeder și Helmut Kohl. (sursa aici)

„Snowden“ este regizat de Oliver Stone, iar din distribuție fac parte Joseph Gordon-Levitt, Shailene Woodley, Melissa Leo, Zachary Quinto, Nicolas Cage, Tom Wilkinson. Filmul este în cinematografe de vineri, 18 noiembrie.

Două bilete la preț de unul, miercurea, la orice film, în cinematografele partenere Orange.

Foto: Independența Film

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *