Noutăți

„Planeta Petrila“ intră în competiția celui mai mare festival internațional de film documentar

Regizat de Andrei Dăscălescu, „Planeta Petrila“, cel mai nou documentar al său, a fost inclus în  competiția Festivalului Internațional de Film Documentar din Amsterdam – IDFA 2016.

IDFA se desfășoară în perioada cuprinsă între 16 și 27 noiembrie, iar secțiunea în care a intrat documentarul lui Andrei Dăscălescu se numește „First Appearance“ Competition, secțiune dedicată regizorilor aflați la primul sau la al doilea documentar.

Andrei Dăscălescu a mai fost prezent la IDFA și în 2008, când a câștigat „First Appearance Award“ pentru pelicula „Constantin și Elena“.

„PETRILA, o lume ce nu seamănă cu nici o așezare posibilă, cu NIMIC și NIMENI de NICĂIERI…“, a fost scris pe un zid, la intrarea în orașul minier, într-un moment în care principalul motor economic, mina de cărbune, se închide, aruncând comunitatea într-un declin ireversibil.

„Planeta Petrila“ urmărește, pe o perioadă care se întinde pe 3 ani, două lumi: lumea lui Ion Barbu, fost miner devenit artist și activist, și cea a minerului-brigadier Cătălin Cenușă. Artistul luptă pentru a salva de la demolare clădirile istorice ale minei, pe care le visează transformate în centre culturale, iar minerul pentru a-și transfera brigada la o altă mină.

planeta petrila

Andrei Dăscălescu desenează prin documentarul său un portret al unui univers fără repere, cu accente absurde, însă nu lipsit de note comice, și tratează teme precum rezistența prin artă, păstrarea identității sau alternativa culturală a unui oraș în era post-industrială.

Cu Orange Love, ai canalele HBO incluse 3 luni și Smart TV 4K în rate.

M-am îndrăgostit de Petrila și am început să filmez instinctiv încă de la prima vizită, în mai 2013. E un oraș al contrastelor: decrepit, cenușiu, fără viitor, dar cu tot mai multe spații ocupate de artă. M-am identificat cu ambele lupte ale personajelor principale. Am devenit și eu activist, am împrumutat din creativitatea artistului, am fost în subteran – dar și la bere – cu minerii. Am încercat să documentez cu haz, să obținun film care să placă, să emoționeze, dar și să ne inspire în a nu mai asista pasivi la nedreptăți, să ne instige la luptă pentru lucrurile în care credem. (Andrei Dăscălescu).

Fişa tehnică a filmului:
Director de imagine: Andrei Dăscălescu
Montaj: Mircea Olteanu, Ștefan Pârlog și Andrei Dăscălescu
Sunet: Ioan Filip și Dan-Ștefan Rucăreanu
Producător: Anamaria Antoci
Coproducători: Hanka Kastelicová, Alina David

„Planeta Petrila“ este o producție Filmlab România, în coproducție cu HBO Europe, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei și al Institutului Cultural Român. Dezvoltat cu sprijinul Ex Oriente Film 2015, workshop organizat de Institute of Documentary Film, Czech Republic.

Foto: PR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *