Filme

„Deepwater Horizon: Eroi în largul mării“, filmul la care te gândeşti mult timp după ce l-ai văzut

Pe 20 aprilie 2010 a avut loc unul dintre cele mai mari dezastre naturale produse de omenire: explozia platformei petroliere Deepwater Horizon din Golful Mexic. 

Regizată de Peter Berg, drama „Deepwater Horizon: Eroi în largul mării“ este o poveste bazată pe fapte reale, care aduce în prim plan actele de curaj ale unor oameni care au salvat vieţi şi au schimbat istoria.

Întâmplările, aşa cum s-au desfăşurat ele, nu mulţi le ştiu. 126 de membri ai echipajului lucrau la bordul platformei în ziua tragediei – ingineri, muncitori calificați, femei și bărbați care își făceau turele istovitoare în speranța că aveau să se întoarcă în curând la ţărm, alături de familii. Într-o fracţiune de secundă, au fost puși față în față cu o situaţie fără precedent, care i-a provocat să își adune curajul pentru a se lupta cu o explozie infernală în mijlocul oceanului, dar și pentru a se salva unul pe celălalt.

Instalația de foraj, aflată la o adâncime de 1500 m pe coasta Louisianei, a produs o scurgere de petrol aproape de neoprit pe fundul apei. Timp de 87 de zile, peste 50.000 de barili de petrol s-au scurs zi de zi în Golful Mexicului. Impactul asupra vieții marine și întrebările referitoare la Ce și De ce nu a mers cum trebuie rămân în continuare fără răspuns.

Peter Berg însă oferă un răspuns în filmul lui. Tensiunea crescândă este surprinsă simultan la bordul platformei şi în adâncimile oceanului. Testele de siguranţă nu au fost realizate ca la carte, ci superficial, motiv pentru care Jimmy Harrell (Kurt Russell), şeful echipajului, intră într-un conflict cu Vidrine (John Malkovich), reprezentantul companiei petroliere. Angajaţii sunt priviţi umilitor de către Vidrine, prioritare sunt câştigurile, mai puţin condiţiile de lucru şi siguranţa. În timp ce dialogul ia amploare, în adâncuri, bulă cu bulă, se pregăteşte ceea ce va duce la catastrofa de la suprafaţă.

Fără a insista pe potenţialul emoţional al poveştii, Peter Berg surprinde real o tragedie cauzată de neglijenţă şi trage un semnal de alarmă asupra pericolului la care suntem supuşi atunci când situaţii serioase sunt tratate neserios.

Filmul rulează în cinematografe de pe 30 septembrie şi este distribuit la noi de Freeman Entertainment.

Cu Orange Love, ai canalele HBO incluse 3 luni și Smart TV 4K în rate.

Foto deschidere: Freeman Entertainment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *