Animaţie, Festivaluri

Anim’est 2016 în 7 capitole: ce animaţii nu trebuie să ratezi

Cinema Pro, Cinema Elvira Popescu şi Cinemateca Eforie găzduiesc, anul acesta, cea de-a XI-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim’est, care se desfăşoară între 7 şi 14 octombrie. Iată o agendă structurată în 7 capitole, cu titlurile principale din 2016, cinematografele şi orele la care pot fi văzute:

1. Lungmetraje sau scurtmetraje animate în care personajele sunt pisici:

Dacă tema ediţiei de anul trecut a fost muzica, în 2016 Festivalul este dedicat felinelor care au cucerit ecranul, cu mult timp înainte de a cuceri Facebook-ul sau Instagram-ul. Highlight-urile ediţiei sunt:

Parisul vesel
– 7 octombrie, Cinema Elvira Popescu, 20.00
– 16 octombrie, Cinema Eforie, 16.00

Pisicile aristocrate
– 9 octombrie, Cinema Elvira Popescu, 18.00
– 16 octombrie, Cinema Eforie, 14.00

Motanul Felix (selecţie de scurtmetraje)
– 8 octombrie, Cinema Elvira Popescu, 18.00

Viaţă de pisică
– 8 octombrie, Cinema Elvira Popescu, 12.00
– 10 octombrie, Cinema Pro, 16.30
– 11 octombrie, Cinema Elvira Popescu, 14.00

2. Animaţii proiectate în premieră în România:

De neratat: La tortue rouge/ Ţestoasa roşie şi Kubo and the Two Strings/ Kubo şi lăuta magică, cea mai nouă producție a studioului american de stop-motion LAIKA. Ţestoasa roşie se poate vedea azi, 7 octombrie, la Cinema Pro (20.00) sau sâmbătă, 8 octombrie, tot la Cinema Pro (20.45). Iar Kubo şi lăuta magică, pe 8 şi 9 octombrie, de la 18.30, la Cinema Pro.

3. Proiecţii speciale: From Doodles to Pixels: peste o sută de ani de animație spaniolă

O selecție de filme reper pentru animația spaniolă. Antologia este prezentată de Carolina López, curator, editor şi director de festival de film, şi Emilio de la Rosa, teoretician şi istoric al filmului de animaţie. Detalii despre conţinutul prezentării aici!

4. Animații de OSCAR®

Dacă aş fi Dumnezeu, Lumea de mâine, Nu putem trăi fără cosmos, Povestea unui urs, Povestea vulpii şi a şoarecelui, Prinde!, Prolog, Semaforul singuratic, Super echipa lui Sanjay sunt titlurile care fac parte din selecţia de scurtmetraje nominalizate la Oscar. Le puteţi vedea la Cinema Elvira Popescu, pe 10 şi pe 14 octombrie, de la orele 20.00, respectiv 16.00.

5. CARTOON D’OR 2016

Este premiul pan-european pentru cel mai bun scurtmetraj de animaţie al anului. Oferit de CARTOON, Asociaţia europeană a filmului de animaţie, cu sprijinul Programului MEDIA, premiul recompensează cel mai bun film dintre câştigătoarele trofeelor celor mai importante festivaluri de film europene. Cele şase nominalizări sunt: La fel, Maşinăria, Periferia, Sub degetele tale, Yul şi şarpele. Proiecţiile au loc mâine, 8 octombrie, la Cinema Pro, de la 14.30 şi se reiau marţi, 11 octombrie, la Cinema Elvira Popescu, de la 16.00.

6. O retrospectivă a animaţiei belgiene

Belgia este țara invitată la Anim’est 2016, ocazie cu care publicul va putea să vizioneze o retrospectivă a animației belgiene, cu sprijinul Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anima Bruxelles. Detalii despre proiecţii aici!

Două bilete la preț de unul, miercurea, la orice film, în cinematografele partenere Orange.

7. Workshopuri şi masterclassuri susţinute de Shelley Page şi Anthony Farquhar-Smith

Un highlight al listei de invitați la festival este Shelley Page, unul dintre cei mai longevivi membri ai celebrului studio de animație DreamWorks Animation (Shrek, Shark Tale, Madagascar, Kung Fu Panda sau How to Train Your Dragon). Anthony Farquhar-Smith, key-animator al unor lungmetraje premiate, precum Corpse Bride (r. Tim Burton) sau Fantastic Mr. Fox (r. Wes Anderson) va susține o prezentare de neratat Stop Motion, Roald Dahl and Wes Anderson. How three very different things combined to make The Fantastic Mr. Fox’. Mai multe informaţii aici!

Citeşte şi: Programul şi titlurile secţiunii Creepy Animation Night
Foto deschidere (captură din Kubo şi lăuta magică): www.gonnawatchit.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *