Interviuri

„Două lozuri“: Dragoș Bucur, Dorian Boguță și Alexandru Papadopol vorbesc despre cea mai nouă comedie românească

Într-un interviu oferit de Ro Image 2000, distribuitorii filmului „Două lozuri“, Dragoș Bucur, Dorian Boguță și Alexandru Papadopol povestesc despre personajele lor și despre cum s-a născut ideea acestui film, primit, până acum, cu hohote de râs de către publicul festivalier. 

Cum s-a născut ideea filmului?
Dorian Boguță: Ideea a venit de la Paul și ne-a plăcut din prima. În primul rând pentru că avem toată încrederea în el. Apoi, părea haioasă încă din scriitură și acoperea prin personaje toți cursanții de la Actoriedefilm.ro, ceea ce a fost foarte important pentru noi să putem lucra cu toată echipa.
Alexandru Papadopol: Ideea a venit după ce mai făcusem două lungmetraje care au avut mare succes la publicul larg și la cel de festival. Mă refer aici la seria „Love building“ în regia Iuliei Rugină. Deci „nașterea“ unui nou film a venit oarecum firesc. Asta dacă vorbim de idee și atât! Restul este marea încercare: scenariu, regie, regizor, actori etc.
Dragoș Bucur: A devenit o provocare pentru noi ca în fiecare an să facem un film alături de absolvenții școlii noastre de actorie. Având o foarte bună relație cu Paul Negoescu (care a mai regizat două scurtmetraje în colaborare cu Actoriedefilm.ro) am decis împreună să ne aruncăm cu capul înainte în realizarea „unei comedii“.

Care este scena pe care ați repetat-o cel mai mult? Și de ce?
Dorian Boguță: Îmi aduc aminte că secvența cu polițistul care ne oprește s-a filmat mai mult. Eu trebuia să opresc Dacia la milimetru, din motive de lumină și scenografie, și nu reușeam întotdeauna. Mă opream ori cu 10 cm mai în față, ori mai în spate. Până la urmă am reușit, dar a durat ceva. Ce să zic, nu eram obișnuit cu o Dacie fabricată prin anii ‘70.
Alexandru Papadopol: Scena cu câștigul la Loto, când ne dăm seama că suntem „marii câștigători“. De departe e cea mai grea, cea mai consistentă și, normal, cea mai elaborată. Am tras foarte multe duble la care trebuia să ne păstrăm entuziasmul intact.
Dragoș Bucur: Cred că piesa de rezistență a filmului, secvență la care spectatorii râd de fiecare dată în hohote, este discuția dintre noi și polițistul Guspenec, la care am tras cele mai multe duble (în jur de 18). Nu am înțeles în timpul filmărilor de ce a insistat Paul să tragă atâtea duble, dar la prima vizionare, când nu mai puteam de râs, am înțeles.

Cât au durat filmările pentru „Două lozuri“ și unde au avut loc?
Dorian Boguță: Am ales să filmăm în Câmpia Română și puțin aproape de Dunăre. Nu ne-am îndepărtat prea mult de București pentru că riscam să ne întoarcem pe jos înapoi. Am fost doar până la Ploiești, Buftea, Giurgiu și, cum am mai zis, Câmpia Română, mai ales că vara e chiar spectaculoasă.
Alexandru Papadopol: Au durat 15 zile și 15 nopți, a fost un ritm infernal. Locurile de filmare au fost diverse și am filmat în multe orașe ale țării deosebit de „pitorești“. De acolo proveneau cei trei „crai“ de provincie.

Mi-a plăcut că a trebuit să lucrez la tipologia fizică – mustață, dinte de aur – și din aceste elemente să încep să construiesc personajul. Până acum mă ocolise tipul acesta de rol. (Dorian Boguță)

Personajele pe care le interpretați se regăsesc și în viața reală?
Dorian Boguță: Despre Dinel pot spune că aș merge să-mi repar mașina la el. E un băiat de treabă, cinstit, puțin naiv și în unele cazuri încet la minte. Cu siguranță putem găsi așa personaje în viața reală și chiar destul de des. El este, cumva, tipologia băiatului sărac, dar bun, din provincie, care își mai îneacă amarul în băutură.
Alexandru Papadopol: Din păcate, da! Eu am găsit în aproape fiecare instituție a statului câte un „Pompiliu“. Din punctul ăsta de vedere suntem acoperiți sută la sută. Personajele sunt profund recognoscibile, fără a fi niște caricaturi.
Dragoș Bucur: După ce am văzut prima oară filmul, am întrebat-o pe Dana, soția mea, cu oarecare spaimă, dacă există vreo legătură între Sile, personajul meu, și Dragoș Bucur, deoarece Sile este un guraliv impulsiv cu care cred că am ceva lucruri în comun și spun asta fără mândrie, ci cu îngrijorare!

E ceva ce vă place în mod special la ele?
Dorian Boguță: Mi-a plăcut că a trebuit să lucrez la tipologia fizică – mustață, dinte de aur – și din aceste elemente să încep să construiesc personajul. Până acum mă ocolise tipul acesta de rol.
Alexandru Papadopol: Da! Dorința lui Pompiliu de a fi mai deștept ca alții este absolut perfectă. El este un conspiraționist de duzină care are certitudini în ceea ce privește „bunul mers al lumii“. Asta îl face deosebit de bănuitor și de comic!
Dragoș Bucur: Da, toți trei au o naivitate care te face să îi iubești!

Lumea lui Pompiliu este plină de mituri. (Alexandru Papadopol)

De ce ați ales ca mașină o Dacie? Și de unde ați făcut rost de ea?
Dorian Boguță: Dacia înseamnă mașina de provincie din România. A fost mai ușor decât ne-am așteptat să facem rost de una. Ne mândrim că mașina noastră e una de colecție și arată al naibii de bine.
Alexandru Papadopol: Prima mașină a părinților mei a fost o Dacie albă. Am crescut pe vremea lui Ceaușescu înconjurat de Dacii și de Oltcit-uri. E o mașină care trezește amintiri, nostalgii și este percepută drept mașina „simbol național“. Asta e o vorbă care i-ar fi plăcut lui Pompiliu Borș de la Consiliul Județean.
Dragoș Bucur: Adevărul este că Dacia 1300 trezește nostalgii în sufletul oricărui român, așa că era firesc să apelăm la acest simbol al nostru. Dacia din film este una care aparține unui adevărat colecționar, un fan al mașinilor de epocă.

Ce mituri românești se regăsesc în film?
Dorian Boguță: Că te poți îmbogăți de pe o zi pe alta fără să muncești, că poți da țepe, că dacă pleacă nevasta în Italia fără bărbat obligatoriu se va prostitua, că băutura la noi e baza, din astea de ale noastre. A, da, și că tot România e casa noastră, oricât de bine ar fi printre străini.
Alexandru Papadopol: Lumea lui Pompiliu este plină de mituri.
Dragoș Bucur: Nu e un mit. E ultima speranță a omului care nu o mai scoate la capăt oricâte ar încerca! Să câștige mulți bani la Loterie și să trăiască în lux!

Care ar fi 3 lucruri, obiecte sau replici memorabile din film?
Dorian Boguță: Umorul, Dacia și Actoriedefilm.ro
Alexandru Papadopol): ȘOSETELE, SANDALELE și NICU TESLEA… român din Banatu’ Sârbesc.
Dragoș Bucur: Două Lozuri și o Dacie. 🙂

Nu e pentru mine jocul de noroc, din fericire am noroc în altele. 🙂 (Dragoș Bucur)

De câte ori ați jucat la loto până acum? A fost vreunul norocos?
Dorian Boguță: Am jucat o singură dată la filmări. Am pariat numerele care se regăsesc în film. Dacă eram norocos, cred că se știa acest lucru.
Alexandru Papadopol: N-am jucat niciodată. E prea complicat.
Dragoș Bucur: Nu e pentru mine jocul de noroc, din fericire am noroc în altele. 🙂

Începe publicul din România să aprecieze producțiile autohtone?
Dorian Boguță: Eu asta îmi doresc. Cel puțin afară acest lucru se întâmplă de ani buni și pot spune cu siguranță că produsul cel mai apreciat și valoros afară sunt filmele românești, trebuie doar să dai o căutare pe Google. Ar trebui ca oamenii să înțeleagă acest lucru și să accepte. E chiar un fenomen și ar fi păcat să dispară.
Alexandru Papadopol: „Două lozuri“ a avut parte de o primire excepțională din partea publicului românesc festivalier. Mii de oameni au râs în hohote, ne-au felicitat și cred că va fi un succes atunci când va intra în cinema. Este o comedie care naște deja mari așteptări.
Dragoș Bucur: Cu siguranță! Îmi doresc să îi facem să râdă în hohote când văd „Două lozuri“ și să îi facem să aprecieze și mai mult comediile românești.

Cred că puține trio-uri au chimia pe care o are Bucur-Boguță-Papadopol! Ținem unul la altul, ne apreciem, ne suportăm ironiile și înțepăturile reciproce și ne dorim același lucru – să facem filme. (Dragoș Bucur)

Cum lucrați împreună?
Dorian Boguță: După atâția ani nu mai lucrăm, facem ce ne place cel mai mult, pentru că avem aceeași mentalitate și aceleași gusturi.
Alexandru Papadopol: Filmele pe care le-am făcut și faptul că școala de actorie și casa de producție funcționează dovedesc faptul că și noi funcționăm bine în formula asta!
Dragoș Bucur: Cred că puține trio-uri au chimia pe care o are Bucur-Boguță-Papadopol! Ținem unul la altul, ne apreciem, ne suportăm ironiile și înțepăturile reciproce și ne dorim același lucru – să facem filme.

Aveți un „ritual“ în zilele de filmare?
Dorian Boguță: Râdem mult în rulota înainte de filmare și facem mișto unul de altul.
Alexandru Papadopol: Da, în general ne învățăm textul. 🙂
Dragoș Bucur: Da. Cafea și Distracție.

Două bilete la preț de unul, miercurea, la orice film, în cinematografele partenere Orange.


SINOPSIS. Povestea se învârte în  jurul celor trei protagoniști, Sile, Dinel și Pompiliu (Dragoș Bucur, Dorian Boguță și Alexandru Papadopol), care află că nu e de ajuns să fii declarat câștigător doar pentru că ai toate numerele bifate pe bilet, ci e nevoie să „suferi“ până ajungi milionar, așadar, vor trece printr-o serie de aventuri pentru a se putea prezenta la Loterie și a-și ridica premiul.

Scenariul și regia: Paul Negoescu
Producător: Dragoș Bucur
Produs de: Actoriedefilm.ro, Papillon Film, Studio Indie
Durata: 85 min
PREMIERA: 7 OCTOMBRIE 2016

Foto: Ro Image 2000

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *