Interviuri, Seriale

Rodica Lazăr: „Tot ce vreau este să joc!“

Interpretează personajul principal feminin din cea mai nouă producţie HBO Europe, realizată în România. „Valea Mută“ este o miniserie fulger, de 4 episoade, în care totul se derulează la limită. Iar Rodica Lazăr are un rol cu care mulţi telespectatori vor empatiza: o femeie care luptă pentru dreptate.

„Valea Mută“ este o adaptare a unui serial norvegian şi are premiera în toamnă. Regizată de Marian Crișan și cu un scenariu scris de Cristian Barna, miniseria îi are în distribuție, în roluri principale, pe Rodica Lazăr, Emilian Oprea, Theodor Șoptelea și Vlad Bălan.

Dinfilme.ro a vorbit cu Rodica Lazăr despre provocările noului rol, despre lucrurile pe care un actor, voit sau nu, le aduce din viaţă în film ori invers, din film în viaţă. Şi despre ingredientul secret care face ca un personaj să devină credibil în faţa privitorului, consumatorul de poveşti pe micul sau marele ecran.


Dinfilme.ro: Cum ţi-ai descrie personajul pe care îl interpretezi în „Valea Mută“?
Rodica Lazăr: Personajul meu este o femeie foarte pasionată de munca ei, o femeie puternică, dedicată ideii de dreptate, o justiţiară. Va descoperi, pe parcursul poveștii, diverse lucruri despre ea.

Poți spune că evoluează de-a lungul întâmplărilor?
Da, cred că da. E un personaj care se descoperă de-a lungul întâmplărilor, în sensul că nu cred că începe povestea într-un fel şi o termină în acelaşi fel. Sper să fi reușit să transmit acest lucru.

În general, care este genul de personaj care te provoacă cel mai mult?
Tot ce vreau este să joc! Nu mă interesează cum este personajul. În general, cred că sunt mai provocatoare personajele negative, însă genul de personaj pozitiv pe care îl am în „Valea Mută“ este foarte provocator şi el. Mă recunosc în el, pentru că mi se pare că sunt genul de om care vrea să știe adevărul. Pe de altă parte, nici nu o să mă vezi vreodată în rol de zână. Ideea e că vreau să joc. E-adevărat că prefer în loc de un personaj plat, un personaj bogat, complex. Orice actor caută asta. Şi culmea e că, chiar şi atunci când ai un personaj plat, cred că faci tot posibilul să scoţi ceva din el, iar dacă nu există, să inventezi.

Când va vedea filmul, lumea va zâmbi și va spune: <<Da, așa e!>>.

Ai intervenit asupra rolului din „Valea Mută“?
Nu, nu a fost cazul. Nu am fost în situația să spun: „Aici vreau să schimb…“ sau „Aici vreau ca personajul meu să…“. Eu, ca actor, pot interveni asupra unui personaj doar prin personalitatea mea sau prin interpretarea pe care i-o aduc eu. Nu ştiu cum sunt alţii, dar consider că meseria mea, ca actriță, este de a spune oamenilor povestea pe care vor să o spună regizorul și scenaristul.

Rodica Lazăr, scenă din „Valea Mută“, foto: Adi Marineci pentru HBO România
Rodica Lazăr, scenă din „Valea Mută“, foto: Adi Marineci pentru HBO România

Crezi că oamenii se vor regăsi în noua producție HBO?
Da, absolut. Este vorba de problemele actuale ale societăţii noastre. Când va vedea filmul, lumea va zâmbi și va spune „Da, așa e!“. Oamenii se vor regăsi în scenariu, mai mult ca sigur.

Ţi se întâmplă să iei din personaj lucruri şi să le aduci în viaţa de zi cu zi?
Există momente, într-adevăr, când eşti atât de concentrat, încât începi să iei, în viaţa de zi cu zi, din personaj lucruri, pentru a le exersa, chiar fără să îţi dai seama.

Bineînțeles că aduci și din viața de zi cu zi în film. Aduci trecutul, aduci experienţa de viaţă, aduci felul tău de-a fi.

Când eşti pe platourile de filmare şi te afli în fața camerei, eşti mereu conştientă de prezenţa ei? Nu ți se întâmplă să uiți de ea?
Acum 10 ani, de exemplu, nici nu mă interesa unde este, dar încetul cu încetul înveţi să fii conştient de ea. La unele filme nu contează, nu trebuie să te gândeşti la ea, dar la unele contează. Pentru că faci mai ușoară şi munca ta, şi pe a celorlalţi.

Ai spus că iei lucruri din personaj și le aduci în viața de zi cu zi. Invers se întâmplă? Aduci în film din viaţa de zi cu zi?
Bineînţeles că aduci. Cine zice că nu, minte. Nu e vocea ta, nu e părul tău, nu e chipul tău? Sigur, te vopseşti, vorbeşti altfel, schimbi accentul, te mişti altfel. Bineînțeles că aduci și din viața de zi cu zi în film. Aduci trecutul, aduci experienţa de viaţă, aduci felul tău de-a fi. Dacă ești foarte atent, tu, ca spectator, îți dai seama cum este actorul respectiv ca om, din felul în care interpretează un personaj sau altul. Pe de altă parte, este fabulos să ai ocazia, șansa și talentul să joci roluri care să nu aibă aproape nimic din tine.

Îmi place să fiu actor!

Nu te-a atras regia sau partea de producție? Sunt mulți actori care fac și asta…
Dacă am noroc să-mi practic meseria cât mai mult, de ce aș schimba-o? Îmi place să fiu actor!

Ai un moment al tău, după finalizarea filmărilor, în care ești doar tu și rolul pe care l-ai jucat și îți analizezi personajul?
Cred că m-am uitat o singură dată la ceva… Dar mă mai uit, de exemplu, dacă mă duc la un Festival de film și văd încă o dată filmul. În acest context îmi analizez jocul. Greșelile le sesizezi oricum de la prima vizionare, la asta sunt atentă mai întâi. Însă acasă, doar eu şi filmul pe care l-am făcut, niciodată… Prefer să mă uit la alții și să învăț de la ei.

Două bilete la preț de unul, miercurea, la orice film, în cinematografele partenere Orange.

Mi-ai putea recomanda 3 filme străine şi 3 filme româneşti?
3 filme românești:
„Orizont“ (2015, r. Marian Crișan), „Carmen“ (2013, r. Doru Nițescu) și „Valea Mută“ (2016, r. Marian Crișan).
3 filme străine văzute recent: „Maps to the star“ (2014, r. David Cronenberg), „Son of Saul“ (2015, r. László Nemes ) şi documentarul „Cobain: Montage of Heck“ (2015, r. Brett Morgen).


Citeşte şi:
„Valea Mută“: 7 lucruri esenţiale despre noua producţie HBO Europe

Foto: Adi Marineci pentru HBO România

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *