Filme, Noutăți

„Marele Uriaş Prietenos“, regizat de Steven Spielberg, are premiera pe 2 septembrie

Pe 13 septembrie 2016 se împlinesc o sută de ani de la naşterea lui Roald Dahl. Cel mai bun povestitor din lume este sărbătorit în luna în care s-a născut, aşa cum merită: „Marele Uriaş Prietenos“, ecranizarea după romanul omonim are premiera pe 2 septembrie. 

Trei dintre cei mai talentaţi povestitori ai cinematografiei – Roald Dahl, Walt Disney şi Steven Spielberg – îşi unesc forţele şi aduc pe marile ecrane aventura „Marele Uriaş Prietenos“, o adaptare a îndrăgitului volum cu acelaşi titlu.

„Matilda“, „Charlie şi Fabrica de ciocolată“, „Charlie şi Marele Ascensor de sticlă“, „James şi piersica uriaşă“ sunt alte cărţi semnate de Roald Dahl, scriitorul pe care The Times l-a numit „unul dintre cei mai citiți pe plan internațional (…), cel care a știut să facă să vibreze linia fină dintre comic și grotesc până la a se întrepătrunde“.

Robert Dahl şi-a scris cărţile într-o căsuţă de cărămidă, zugrăvită în alb şi cu uşă galbenă, aflată la marginea unei grădini, în localitatea Gipsy House. Nu a permis nimănui, niciodată, să intre aici cât trăia. Acum, spaţiul în care a creat este aşa cum l-a lăsat, cu mucuri de ţigară în scrumieră şi coşul de hârtie aproape plin.

Regizată de Spielberg, producţia relatează povestea unei fetiţe orfane, Sophie (Ruby Barnhill), şi a unui Uriaş (Mark Rylance) care îi face cunoştinţă cu fascinanta, dar periculoasa lui lume, după ce o răpeşte din orfelinat pentru că l-a văzut pe geam şi pentru că Uriaşului îi este teamă să nu spună şi celorlalţi acest lucru care trebuie să rămână sub pecetea tainei. Este amabil şi gentil, spre deosebire de semenii lui, el fiind, de altfel, o proiecţie a scriitorului însuşi. Ca o curiozitate, pantofii cu care Uriaşul apare încălţat în ilustraţiile lui Quentin Blake (cel care i-a ilustrat majoritatea cărţilor), sunt desenaţi după modelul real al încălţărilor lui Robert Dahl.

Deşi la început micuţa Sophie se teme de locurile în care a ajuns, îşi dă seama repede că însoţitorul ei este o creatură blândă, iar curiozitatea o împinge să pună zeci de întrebări. Dialogurile dintre ei sunt spumoase şi amuzante, iar Mark Rylance a avut în mod cert un rol provocator. Uriaşul se exprimă stângaci, schimbă silabele şi topica, face dezacorduri, inventează cuvinte. Sau, cum el singur se exprimă, le „zburdălătuceşte“: oamenii sunt „omleţi“, televizoarele şi radiourile sunt „aparate de telezvăpăială şi de radiocârâială“, sifonul aromat cu care îşi potoleşte setea şi care are efecte clipofâsâite este „sifoclăbucel“.

Între el şi Sophie creşte o relaţie de prietenie, explorează împreună spaţii magice care adăpostesc vise şi pun la cale un plan care să apere pământenii de revolta celorlalţi uriaşi. Filmul este distribuit în România de Freeman Entertainment şi are premiera la noi pe 2 septembrie.

Cu Orange Love, ai canalele HBO incluse 3 luni și Smart TV 4K în rate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *