Festivaluri, Noutăți

FFIR 2016: vor fi proiectate peste 40 de filme

Cea de-a opta ediție a Festivalului de Film Istoric Râșnov (FFIR) va avea loc între 29 iulie și 7 august 2016, iar tema principală din acest an este „(R)Evolution“.

Cele peste 40 de filme care vor fi proiectate în Râşnov vor putea fi văzute la cinematograful Amza Pellea, în Biserica Evanghelică și în Piața Unirii din oraș.

„Tema este una puternică, (R)Evolution, pentru că ne dorim să marcăm momente importante din istoria mondială, dar și din muzică și film“, a declarat, în timpul conferinţei de presă, Mihai Dragomir, coordonatorul Festivalului de Film Istoric Râșnov.

Programul include cel mai recent documentar al regizorului Radu Gabrea, Împărăteasa roșie – Viața și aventurile Anei, producție ce conţine mărturiile unor istorici și politologi cunoscuți, precum Robert Levy, Liviu Rotman, Adrian Cioroianu și Vladimir Tismăneanu.

Războiul regelui, un alt documentar care va fi proiectat la FFIR, vorbește despre abdicarea Regelui Mihai pe 30 decembrie 1947 și instaurarea regimului comunist folosind puterea sovietică. Filmările au avut loc în Paris, Berlin, New York, Moscova şi Bucureşti, iar perioada de culegere a informaţiilor a durat 13 ani.

Rapsodia bulgară (o poveste despre Holocaust și despre inocența copilăriei și a primei iubiri), Dosarele Petrov (prezintă tranziția de la comunism la societatea modernă bulgară) și Materik/ Continent (despre ultimul supraviețuitor cu origini basarabene al lagărelor cu regim sever din Kolîma, Orientul Îndepărtat Rus) sunt alte titluri anunţate.

Cei interesaţi de istoria Cernobîl vor putea afla mai multe din documentarele La supplication, care descrie viaţa oamenilor din oraș, și The Russian Woodpecker, film câştigător al Marelui Premiu al Juriului la Sundance în 2015, inspirat de cercetările asupra existenţei unei antene secrete ruseşti Cernobîl, care ar fi întrerupt transmisiile globale radio între anii 1976 – 1989.

Povestea lui Martin Luther King și a soției sale, Coretta Scott King, va putea fi descoperită în pelicula Selma, în timp ce unele dintre cele mai interesante capitole ale istoriei Venezuelei vor fi prezentate în producția Bolivar, the man of difficulties. Pe lista filmelor ce vor putea fi urmărite la Râșnov se numără și Valley Uprising, Consulul de la Bordeaux, Maxine Peake as Hamlet și Drumul spre glorie.

Două bilete la preț de unul, miercurea, la orice film, în cinematografele partenere Orange.

Un alt eveniment pregătit pentru spectatori este cine-concertul Genuine – povestea unui vampir, un episod din (r)evoluția genului horror, cu pasaje din Kafka.

Aflaţi mai multe de pe pagina de Facebook a Festivalului!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *