Filme

Christoph Waltz: „Nu am citit cărţile cu Tarzan, dar am văzut filmele cu Johnny Weissmüller“

Căpitanul Leon Rom, un emisar belgian intrat într-o afacere diabolică, este cel mai nou ticălos adorabil interpretat de Christoph Waltz.

„Din clipa în care apare pe ecran, te vrăjeşte. Leon Rom este, fără îndoială, un om fără scrupule, dar Christoph Waltz îi aduce umor într-un mod uimitor“, spune Dave Barron, producătorul filmului Legenda lui Tarzan, despre actorul care în 2010 a luat Oscarul pentru rolul unui alt ticălos adorabil, Hans Land din Inglorious Basterds.

Ce l-a determinat să intre iar în pielea unui personaj negativ? „E vorba de poveste, de frumoasa poveste pe care o ştim cu toţii“, a declarat Waltz într-un interviu. Deşi nu a citit povestirile lui Edgar Rice Burroughs şi nici bd-urile cu Tarzan nu le-a răsfoit când era copil, actorul a fost fascinat de mic de filmele cu Johnny Weissmüller. „Erau deja vechi la vremea copilăriei mele, dar m-au impresionat enorm“, îşi aminteşte el.

În afară de povestea în sine, l-au atras în egală măsură ideea sălbaticului îmblânzit şi civilizat, transformat în Lord, şi reîntoarcerea lui în sânul naturii după ce a gustat din răsfăţul civilizaţiei. În film, însă, relaţia lui Christoph Waltz cu Tarzan (Alexander Skarsgård) nu este una de simpatie, dimpotrivă, de antipatie, ură, gelozie.

Leon Rom este capabil de orice pentru a-l prinde pe sălbaticul civilizat, devenit Lordul Greystoke. Miza este irezistibilă: o avere măsurată în multe diamante, suficiente cât să umple cuferele goale ale regelui Leopold. Pentru a-l atrage în cursă, îi întinde o capcană şi îl invită în Congo, fără a anticipa că în capcană va cădea Jane (Margot Robbie). Odată rapită, ea devine un pion valoros în jocul mortal al emisarului belgian.

Cum are loc transformarea, cum intră în rol, există vreun secret? „Nu e nici un mister, personajul meu are de spus o poveste care trebuie să convingă auditoriul“, explică Waltz, întrebat în interviul amintit de trecerea de la omul real la personajul ficţional. Actoria este, pentru el, un job pe care încearcă să îl facă la fel de bine, indiferent că e vorba de un blockbuster sau de un film mai mic, iar faptul că a jucat în producţii de Oscar nu e decât un detaliu care ţine de noroc.

„Să lucrez cu Christoph a fost ca şi când am mers într-o călătorie. A adus multe îmbunătăţiri personajului său, a intervenit în poveste şi în context, împreună am descoperit un Leon Rom care ne-a intrigat pe amândoi“, povesteşte regizorul Legendei lui Tarzan, David Yates. Cinic şi mereu stăpân pe situaţie, lista ticăloşilor adorabili din filmografia lui Cristoph Waltz se completează cu un rol care va rămâne la fel de memorabil ca August (Apă pentru elefanţi), Hans Landa (Ticăloşi fără glorie) sau Walter Keane (Ferestrele sufletului).


CHRISTOPH WALTZ: cariera lui, în 7 puncte esenţiale

De la stânga, la dreapta: Christoph Waltz în „Ticăloşi fără voie“, „Ferestrele sufletului“, „Doamne... ce măcel!“, „Apă pentru elefanţi“
De la stânga, la dreapta: Christoph Waltz în „Ticăloşi fără voie“, „Ferestrele sufletului“, „Doamne… ce măcel!“, „Apă pentru elefanţi“

1. Este de două ori laureat al Premiului Oscar (în 2010 pentru rolul colonelului Hans Landa din Inglorious Basterds şi în 2013 pentru rolul dr. King Schultz din Django Unchained).
2. A mai jucat în Spectre, Big Eyes. Ferestrele sufletului, Şefi de coşmar 2,  The Zero Theorem, animaţia Regatul secret, Doamne… ce măcel!, Cei trei muschetari, Apă pentru elefanţi, Viespea verde.
3. În prezent, filmează pentru Downsizing (r. Alexander Payne), alături de Matt Damon, Kristen Wiig şi Alec Baldwin (mai mulţi oameni trec printr-un proces care îi reduce la o fracţiune din dimensiunile lor normale; premiera are loc în decembrie 2017).
4. În curând, va debuta regizoral cu The Worst Marriage in Georgetown, inspirat de un articol scris de Franklin Foer în „The New York Times Magazine“ (este vorba despre un caz real, uciderea Violei Drath, vedetă în lumea modenă din Washington, de către soţul ei mult mai tânăr, rol jucat de Waltz).
5. În viitorul apropiat, actorul va mai putea fi văzut în drama Tulip Fever, care va avea premiera la jumătatea lui iulie 2016.
6. În 2013, a regizat prima sa operă, Der Rosenkavarlier, după Richard Strauss. Producţia a avut premiera în decembrie 2013, la Vlaamse Opera în Anvers.
7. Pe 1 decembrie 2014, Christoph Waltz a primit o stea pe Hollywood Walk of Fame.

Două bilete la preț de unul, miercurea, la orice film, în cinematografele partenere Orange.


Legenda lui Tarzan este distribuit de Freeman Entertainment şi rulează în cinematografele de la noi de pe 8 iulie.

Foto: Freeman Entertainment, imdb.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *