Cannes2016, Festivaluri, Noutăți

Fraţii Dardenne: „Suntem o singură persoană. Chiar dacă fizic nu se vede“

Jean-Pierre Dardenne şi Luc Dardenne participă în Competiţia oficială a Festivalului de la Cannes 2016 cu lungmetrajul La fille inconnue. 

La fille inconnue este un film despre un medic generalist care refuză o pacientă pentru că a venit după închiderea programului de consultații. A doua zi dimineaţă, pacienta este găsită moartă, în apropierea cabinetului, şi, conform informaţiilor oferite de poliţie, nu există nici un reper care să dea detalii despre identitatea ei.

Rolul principal, al doctoriţiei Jenny, este interpretat de Adèle Haenel. Actriţa a declarat, în timpul Conferinţei de presă de la Cannes, că a crescut cu filmele fraţilor Dardenne, că le-a văzut pe majoritatea dintre ele şi că a fost foarte entuziasmată când a primit propunerea.

Jérémie Renier, care face parte şi el din distribuţie, a spus, referitor la cum e să lucrezi cu cei doi regizori, că sunt genul de oameni care oferă timp actorilor înainte de a începe filmările, pentru ca aceştia să aibă deplina siguranţă că pot intra în pielea personajelor. 

Cât despre povestea filmului, fraţii Dardenne au mărturisit că s-au gândit la ea ani de zile şi că şi-au dorit-o aproape de ideea de investigaţie, dar nu o investigaţie în sine. „Am vrut să vorbim despre cineva care repară o situaţie“, a precizat Jean-Pierre, referindu-se la faptul că Jenny se simte responsabilă de întâmplare şi vrea să rezolve lucrurile. „Prioritatea noastră a fost doctoriţa Jenny şi istoria ei. Ea nu se simte doar vinovată, ci şi responsabilă. Şi face ca oamenii din jurul său să se schimbe“, a explicat el.

„Are legătură faptul că actele pacientei sunt false cu atacurile recente din Bruxelles şi Paris?“, a întrebat o jurnalistă de la o publicaţie italiană. „Actele victimei sunt false, pentru că este prostituată, nu are rost să generalizăm. Nu văd legătura cu atacurile. Noi am încercat să filmăm viaţa. Şi asta vrem să facem în toate filmele noastre“, a răspuns Luc Dardenne.

„Există un secret al regizării în tandem?“, a fost o altă curiozitate a unui jurnalist. „Nu există nici un secret. Suntem o singură persoană, chiar dacă fizic nu se vede… Altfel, de ce am mai merge împreună la filmări?!“, a replicat Jean Pierre Dardenne.

Fraţii Dardenne au dat detalii şi despre metoda lor de lucru şi amănuntele pe care au insistat. „Am făcut multe exerciţii de lumină. Lumina este foarte importantă, puteţi interpreta asta cum vreţi. Trebuie să fie cât mai naturală, să nu se intervină în mod artificial pentru ca o scenă să devină şi mai dramatică decât e. (…) Apoi am încercat să interconectăm actorii cu mişcările, gesturile… Ne interesează cum putem spune povestea prin gesturi. Gesturile reflectă ceea ce se întâmplă în mintea unui om“, au completat ei.

Cu Orange Love, ai canalele HBO incluse 3 luni și Smart TV 4K în rate.

O parte din filmele cu care La fille inconnue va concura în Competiţia de anul acesta a Festivalului de pe Croazetă sunt Juste la fin du monde (Xavier Dolan), Julieta (Pedro Almodovar), Personal Shopper (Olivier Assayas), Sieranevada (Cristi Puiu), Bacalaureat (Cristian Mungiu), Mal de Pierres (Nicole Garcia), Moi, Daniel Blake (Ken Loach), Elle (Paul Verhoeven), The Last Face (Sean Penn), Paterson (Jim Jarmusch), Loving (Jeff Nichols). Vezi aici selecţia completă!

Foto: © AFP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *