Cannes 2016: Cristian Mungiu ia premiul pentru Regie, ex aequo cu Olivier Assayas

Premiul pentru regie la Festivalul de la Cannes 2016 a fost acordat ex aequo (la egalitate) regizorilor Cristian Mungiu și Olivier Assayas. Filmul cu care Olivier Assayas a intrat în Competiţia celei de-a 69-a ediţii a Festivalului se numeşte Personal Shopper şi o are pe Kristen Stewart în rol principal.

Bacalaureat a fost unul dintre preferatele criticilor şi ale jurnaliştilor străini, primind cronici favorabile imediat după vizionarea lui. Cu două zile înainte de Gala de decernare a premiilor, Peter Bradshaw, de la theguardian.com, l-a poziţionat pe primul loc pe lista pronosticurilor.

În Bacalaureat, Romeo Aldea (Adrian Titieni), medic într-un mic oraș de provincie, trebuie să decidă care e cea mai bună cale de urmat pentru copilul lui în contextul societății românești de astăzi. Sfatul lui este de a părăsi ţara şi recurge la mici compromisuri.

„Am citit presa, am urmărit ştiri, m-am uitat pe diverse articole – la noi se scrie mult şi despre corupţie, şi despre educaţie. Le-am văzut în ziare şi am zis că ar trebui să le mixez, pentru că există o legătură în societatea noastră între corupţie şi a face compromisuri“ – a spus Cristian Mungiu în timpul Conferinţei de presă de la Cannes referitor la alegerea subiectului.

Portofoliul premiilor obţinute de Cristian Mungiu se completează anul acesta cu un Premiu pentru regie ex aequo cu francezul Olivier Assayas. Regizorul a câştigat „Palme d’Or“ în 2007 pentru filmul 4 luni, 3 săptămâni și 2 zile, iar 5 ani mai târziu, în 2012, tot la Cannes, „Premiul pentru cel mai bun scenariu“, pentru producţia După dealuri.

Personal Shopper vine cu o poveste plină de mister şi strălucire în egală măsură. Are în centru lumea sofisticată a modei pariziene şi relaţia dintre doi fraţi gemeni care au puteri supranaturale. Kristen Stewart este una dintre actriţele preferate ale lui Olivier Assayas, după Clouds of Sils Maria, fiind a doua oară când regizorul colaborează cu ea. Un alt lungmetraj în care urmează să o vedem este Café Society (Woody Allen), care a deschis Festivalul de la Cannes de anul acesta.

Bacalaureat | Personal Shopper

Foto: Canal+