Festivaluri, Noutăți

„Yitzhak Rabin, ultima zi“ a câștigat Trofeul Cinepolitica 2016

Rabin, The Last Day, în regia lui Amos Gitai, a câștigat Marele Premiu al singurului festival de film politic din România.

Trofeul Cinepolitica 2016 a fost oferit de Institutul Cultural Român producției Yitzhak Rabin, ultima zi/ Rabin, The Last Day. Motivația a fost „calitatea excepțională a unei autopsii cinematografice de referință“.

Filmul aduce lumină într-unul dintre cele mai dramatice și controversate momente ale istoriei contemporane și, în același timp, dovedește încă o dată valoarea de artist a regizorului Amos Gitai.

Surpinzător și complex, filmul urmăreşte într-o manieră sobră, chirurgicală, „autopsia“ instituţională care a urmat teribilului asasinat al fostului premier israelian, laureat al Premiului Nobel pentru Pace. Demersul este susținut de imagini de arhivă foarte valoroase, iar reconstituirile dramatizate sunt fidele realității.

Titlul de Cel mai bun film politic i-a revenit producției rusești regizate de Yuriy Bikov, Prostul / Durak „pentru puternica sa poveste – lupta individului de rând cu sistemul corupt și meschin – dar și pentru nivelul cinematografic de excepție al întregii producții“.

DURAK-compressor

O mențiune specială i-a fost acordată filmului Cavalerii Albi/ Les Chevaliers Blancs (r. Joachim Lafosse), o dramă puternică, inspirată de un caz real care a șocat Franța în 2007: răpirea a peste 100 de copii ciadezi de către membrii bine intenționați ai unui ONG francez.

LES-CHEVALIERS-BLANCS-compressor

Două bilete la preț de unul, miercurea, la orice film, în cinematografele partenere Orange.

Festivalul Internațional de Film Cinepolitica a avut loc în perioada 13 – 17 aprilie, la Cinema Elvira Popescu din București și a adus, ca de obicei, o selecție de filme noi, provocatoare, care ating subiectele arzătoare ale momentului: terorism, corupție, extremism.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *