Festivaluri, Filme, Noutăți

Terorismul și migrația în Europa: două subiecte fierbinți la Cinepolitica

Două dintre cele mai arzătoare subiecte ale momentului, terorismul și migrația în Europa, vor fi dezbătute în cadrul singurului festival de film politic din România, Festivalului Internațional de Film Cinepolitica (13 – 17 aprilie, București, Cinema Elvira Popescu).

Când are loc
Sâmbătă, 16 aprilie, după proiecția filmului Made in France: În interiorul celulei/ Made in France: Inside the Cell (r. Nicolas Boukhrief), va avea loc o dezbatere interactivă pe tema terorismului și a migrației în Europa. La discuție vor participa: jurnalistul Liviu Mihaiu, Dumitru Borțun, doctor în filosofie şi conferenţiar la Facultatea de Comunicare şi Relaţii Publice a Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative din Bucureşti (SNSPA) și istoricul Adrian Niculescu.


Alte evenimente din cadrul Cinepolitica
O proiecție specială își face loc în programul Cinepolitica duminică, 17 aprilie, de la ora 16.00: Supraviețuire sau serviciu public? Mikó Imre și Securitatea (r. Domokos János, Ungaria/România, 2015). Documentarul vorbeşte despre adaptare, acomodare, convieţuirea cu sistemul. În centrul filmului se află Mikó Imre, un om de o calitate extraordinară. Între 1940 şi 1944, Mikó a fost parlamentar. În 1944 a fost dus în lagărul sovietic ca prizonier de război, iar acolo a devenit activist antifascist. A fost reabilitat politic şi social abia în 1970, când a devenit redactor al Editurii Kriterion. A fost considerat întotdeauna o personalitate de seamă, unul din liderii de opinie ai comunităţii maghiare din Transilvania. De ce a început să fie informator? Este posibil ca, în spatele colaborării sale, să se fi aflat nu doar strategia proprie de viaţă, ci şi intenţia de a exercita o influenţă din punct de vedere politic? Filmul ridică întrebări, iar răspunsurile protagoniştilor sunt diferite.

Copilăria unui lider/ The Childhood of a Leader, debutul ca regizor al actorului Brady Corbet, cu Robert Pattinson (Water for Elephants, Maps to the Stars), Bérénice Bejo (The Artist) și Stacy Martin (Nymphomaniac), va închide cea de-a cincea ediție a Festivalului Internațional de Film Cinepolitica. Un subiect tăios, naşterea fascismului în Europa, generează de data aceasta un film care este orice numai clasic nu. O familie americană se stabileşte în Franţa la sfârşitul Primului Război Mondial, cu ocazia implicării tatălui, un important diplomat, în negocierile de pace aparţinând Tratatului de la Versailles. Soţia sa, o creştină devotată şi practicantă, se luptă din greu cu izbucnirile de furie şi crizele psihotice ale fiului lor, care prevestesc un viitor personaj tiranic şi chiar demonic. Inspirat de copilăria multor dictatori ai secolului XX, filmul este un portret ameninţător al Răului în devenire. Scenariul este inspirat de proza scurtă a lui Jean-Paul Sartre „L’Enfance d’un chef“, publicată în 1939.

Două bilete la preț de unul, miercurea, la orice film, în cinematografele partenere Orange.

Copilăria unui lider este o lucrare cu multe elemente experimentale și cu o coloană sonoră puternică și disonantă a legendarului și controversatului muzician Scott Walker, cunoscut și pentru colaborările sale cu Pulp, Sunn O))) și Bat for Lashes.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *