Festivaluri, Noutăți

Premiile BIFF 2016: „Soy Nero“, cel mai bun film

Cea de-a douăsprezecea ediție a Festivalului Internațional de Film București a ajuns la final. Sâmbătă seara, la Cinema Elvira Popescu din Bucureşti, a avut loc Gala de închidere. Producția regizată de iranianul Rafi Pitts a luat marele premiu

Soy Nero este și filmul care a deschis oficial Festivalul şi care a rulat în prezenţa regizorului Rafi Pitts, oaspetele de onoare al BIFF 2016. Scenariul a fost scris împreună cu Răzvan Rădulescu și îl are în centru pe Nero, un tânăr mexicano-american, care vrea să devină cetățean american cu drepturi depline, prin intermediul programului „Green Card soldiers“. Forța artistică a poveștii, care a reușit să depășească prin mesajul ei granițele spațiale și temporale, vorbind despre drame ale actualității, a fost argumentul care a convins juriul să-l declare marele câștigător al ediției din 2016.

Premiul criticii a mers tot în Iran și a fost acordat producției A Dragon Arrives, regizată de Mani Haghighi (care semnează și scenariul). Motivația juriului a fost următoarea: „pentru că arată o altă față a cinematografiei iraniene și combină foarte ingenios mai multe genuri – film noir, documentar, fantasy“. A Dragon Arrives a fost descris de criticii de film ca o capcană întinsă publicului, formată din culori și lumini, pretenții arthouse și linii de subiect misterioase.

La fille du patron (regie și scenariu Olivier Loustau) a obținut Mențiunea specială a juriului. Filmul a făcut parte din secțiunea Filmul francofon, categorie nouă în Festival, alături de Secțiunea Veneția. Cu o puternică amprentă socială, La fille du patron își dezvoltă scenariul în jurul unor juxtapuneri nonconformiste, creionând portretul la zi al working class-ului francez, cu un stil plin de umor de cea mai bună calitate. Motivația acordării premiului a constat în felul în care Olivier Loustau a știut să redea într-un mod blând un subiect cu accentuată temă socială.

Premiul pentru Cel mai bun scenariu a revenit lungmetrajului Death in Sarajevo (regizor și co-scenarist Danis Tranovic) pentru „modul strălucit în care combină realitatea contemporană cu reflecțiile emoționante asupra trecutului și viitorului“. Bazat pe piesa Hotel Europa (Bernard-Henry Levy), Death in Sarajevo vine pe filiera filmelor-parabolă, tipice regizorului bosniac. O poveste balcanică, despre nesfârșita tranziție, un thriller care ne reamintește că istoria se repetă.

L’avenir (r. Mia Hansen-Løve) a luat premiul pentru Cea mai bună regie. Mia Hansen Løve ne-o prezintă pe Isabelle Hupert în rolul unei profesoare de filozofie a cărei viață plăcută este despicată de o veste neașteptată și crudă. Umorul rafinat cu care este tratată problema apăsătoare prin care trece o femeie a fost argumentul care a convins juriul să îi ofere această distincție.

 

LG Days cu reduceri de până la 100 € la telefoane. Oferte speciale de la Orange.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *