Animaţie, Recenzii filme

Băiatul şi Bestia: hibridul zilelor noastre

„Toţi suntem la fel.“ 
– Kyuta

Un copil orfan de mamă şi uitat de tată este adoptat de o bestie. Nu, nu vă imaginaţi că îi va fi profund recunoscător noului părinte. Dimpotrivă, îl va înfrunta, îi va da peste nas şi se va purta cu el ca… el. Ca o bestie.

Este unul dintre cele 5 lungmetraje de animaţie care intră anul acesta în competiţia Oscar-urilor, alături de Întors pe dos, Anomalisa, Mielul Shaun şi Când Marnie a fost acolo. Presentimentul meu, referitor la titlul câştigător, este Întors pe dos. Iar singura concurenţă, tot din punctul meu de vedere, este reprezentată de Băiatul şi Bestia, o animaţie dinamică, cu un mesaj universal şi o retorică simplă, dar adâncă. Este regizată de Mamoru Hosoda, apreciat de criticii de film ca fiind noul Miyazaki, o apreciere care nu l-ar onora foarte tare pe Hosoda, sunt convinsă, deoarece marii creatori nu suportă uşor comparaţiile cu alţi mari creatori, dar care dă bine în promovarea producţiei.

SINOPSIS. În Jutengai, trăiesc bestiile, iar în Shybuia, oamenii. Conducătorul ţinutului Jutengai vrea să se transforme în zeu, însă nu e hotărât în cel fel de zeu – e un iepuroi bătrân şi indecis, încă legat de funcţia lui. În plus, are nevoie de un succesor. Bestia Kumatetsu şi bestia Iozen ar fi principalii candidaţi. Amândoi puternici, amândoi cu multe calităţi fizice. Cu toate acestea, diferiţi – primul e bestia bună (are copii, e calm, echilibrat), al doilea bestia rea (nu are copii, nici ucenici, nu e calm şi nici echilibrat). Într-o zi, Iozen îl întâlneşte pe Ren, un băieţel care locuieşte în Shybuia şi care, deşi om, este ca el – nici calm, nici echilibrat, încăpăţânat şi stăpânit de ură. Este şansa lui Iozen să aibă, în sfârşit, un ucenic! Sau un maestru? S-a întrebat şi iepuroiul bătrân şi indecis, o să vă întrebaţi şi voi când îi veţi vedea pe marele ecran.

Baiatul si Bestia 1

Previzibil, prima legătură pe care am făcut-o a fost cu povestea unui alt pui de om, mai cunoscut ca Ren în lumea animaţiilor, Mowgly din Cartea Junglei. Apoi cu un roman, Gheaţa lui Vladimir Sorokin. Personajele de-aici sunt lovite cu nişte ciocane de gheaţă direct în inimă pentru a deveni ele însele, pentru a regăsi „paradisul pierdut al sufletului“, cum spune scriitorul rus. Care este asemănarea cu Băiatul şi Bestia? Oamenii sunt locuiţi, în piept, de găuri negre, „Întunericul“ le numeşte conducătorul din Jutengai. Odată distruse aceste găuri, ei îşi vor descoperi adevărata lor putere/identitate. „Simt că ceva îmi va exploda în inimă“, strigă Ren când gaura neagră începe să macine, răul să se extindă. „Cine sunt eu?“, se întreabă el şi nu doar el de-a lungul întâmplărilor. Sunt om sau bestie? – vrea Kyuta, de fapt, să afle (Kyuta este numele lui de bestie, numele pe care i-l dă Iozen).

Baiatul si Bestia 2

Omul-bestie sau bestia-om e totuna în universul lui Hosoda, atât timp cât răul şi binele nu îşi aleg „acoperişul“. Milostivi ori răzbunători pot fi şi unii, şi alţii, omul poate ascunde o bestie, iar bestia un om – iată hibridul pe care ni-l propune japonezul. Şi pentru a-şi susţine ideea, aceea că toţi suntem la fel, că în fiecare există şi una, şi alta, regizorul aduce în subtextul evenimentelor un alt cuplu celebru de om şi bestie: Ahab şi Moby Dick. „Ahab duce o luptă cu el însuşi, balena este o reflexie a lui“, îl lămureşte prietena sa, Kaede, pe Ren. Kyuta bagă la cap cuvintele ei, începe să înţeleagă şi să lupte cu reflexiile sale la fel ca Ahab cu caşalotul ucigaş. La fel ca noi toţi cu răul şi cu „Întunericul“. Trebuie să vedeţi cum a rezolvat Hosoda acest conflict interior, cum a exprimat, prin imagini, această căutare a sufletelor pierdute!

Cu Orange Love, ai canalele HBO incluse 3 luni și Smart TV 4K în rate.

Băiatul şi Bestia este distribuit în România de Asociaţia Culturală Macondo şi are premiera în cinematografele de la noi vineri, 22 ianuarie.

Notă film:


Foto: www.imdb.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *