Animaţie, Festivaluri

Scurtmetrajele de animatie care intra in competitia Oscarurilor

Titlurile scurtmetrajelor de animatie care au intrat in cursa Oscarurilor, anul acesta, sunt „The Bigger Picture“, „The Dam Keeper“, „Feast“, „Me and My Moulton“, „A Single Life“. Povestile au, ca teme, familia, copilaria, prietenia, dragostea si deznadejdea. „The Bigger Picture“ aduce o noutate, ca tehnica de animatie, iar „The Dam Keeper“ ramane pe linia traditionalista. A fost numita, de altfel, „o poveste fara sfarsit“.

„The Bigger Picture”. Ce ne facem cand vine vremea sa avem grija de parintii nostri?

image

Regizor: Daisy Jacobs
Durata: 8 minute

“The Bigger Picture” este o animatie despre doi frati care lupta sa aiba grija de mama lor. Fiecare in felul lui – unul mai mult, altul mai putin. Richard fuge de indatoriri, iar Nick este mai implicat, dar dominat de o permanenta nemultumire. Pe de alta parte, mama lor nu are de gand sa le faca viata mai usoara nici unuia dintre ei. Ca tehnica, animatia aduce o noutate ispititoare – personajele sunt pictate, la dimensiuni reale, si puse sa interactioneze cu obiecte din viata reala.


„The Dam Keeper”. Sau despre jobul de a tine in viata un oras si nimeni sa nu aprecieze asta

image

Regizori: Robert Kondo si Dice Tsutsumi
Durata: 18 minute

Un porcusor lucreaza la stavilarul unei mori. Am gasit aici, un text foarte explicit despre ce inseamna sa lucrezi la stavilarul unei mori. De munca lui depinde siguranta orasului. Dar nimeni nu ii apreciaza efortul. Pe de alta parte, porcusorul are de infruntat si ostilitatile colegilor de clasa. Pana cand, in existenta lui, intra o vulpe, iar viata i se schimba.
Realizata din 8000 de desene facute de mana, animatia a fost definita de Lars Mikkelsen ca „o poveste fara sfarsit“.


„Feast”. Viata amoroasa a unui tip, vazuta prin mancarea pe care o primeste catelul sau

image

Regizor: Patrick Osborne
Durata: 6 minute

Povestea vietii amoroase a unui tip, desenata prin mancarea pe care acesta o da lui Winston, catelul sau. De la cartofi prajiti, la ochiuri, paste si pizza :). E ca si cand ti-ai ilustra viata dupa pasta de dinti pe care o folosesti, uneori buna, alteori mai putin buna.


„Me and My Moulton”. O bicicleta, visul oricarui copil

image

Regizor: Torill Kove
Durata: 13 minute

O fetita de 7 ani isi doreste o bicicleta. O obtine, intr-un final, numai ca bicicleta la care viseaza nu seamana deloc cu bicicleta pe care o cumpara ai ei. „Am iubit si am urat aceasta bicicleta“, spune Torill Kove. „Imi amintesc ca, la scoala, aveam de facut exercitii care presupuneau mersul pe bicicleta, iar bicicleta noastra nu imi era de nici un folos. Au mers toti pe ea, mama, tata si surorile, pana cand a fost furata, intr-o buna zi. Mi s-a parut ciudat. Cine ar fura o bicicleta atat de neobisnuita?“, continua ea. Este vorba de un Moulton, genul acela care se pliaza.

Cu Orange Love, ai canalele HBO incluse 3 luni și Smart TV 4K în rate.


„A Single Life”. O calatorie in timp si spatiu, printr-o piesa, ascultata la un pick-up

image

Regizori: Job, Joris & Marieke
Durata:
2 minute

Un disc de vinil o transpune pe Pia in spatii si timpuri diferite – se confrunta cu propria ei realitate si trece prin diverse etape ale varstei. Lui Job, Joris si Marieke, creatorii animatiei, le-a venit ideea acestei povesti in timpul unei nopti de betii. Camera din prima scena este desenata exact dupa detaliile camerei in care a avut loc party-ul bahic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *