Filme, Recenzii filme

The Great Gatsby – cronica unei iluzii (ne)asteptate

Will you still love me when I’m no longer young and beautiful?
Lana Del Ray

E mult mai sexy Myrtle Wilson (Isla Fisher), privind pe fereastra, devastata de durere si de recenta vedere a lui Tom Buchanan (Joel Edgerton), decat Daisy Buchanan (Carey Mulligan), cu un batic pe cap, imbratisandu-se cu Jay Gatsby (Leonardo DiCaprio), in patul mare, pufos si cu perne aruncate in dezordine. Mi se facuse dor de Robert Redford…

„Gatsby? What Gatsby?“ – The Great Gatsby, regizat de Baz Luhrmann, cu toate ca nu ar mai avea nimic de spus ca poveste, mi-a placut mai mult inainte de a-l vedea decat dupa ce l-am vazut. Anii ’20 transpusi in tehnologia 3D, un trailer pe muzica lui Jack White si amanarea filmului (programat, initial, pentru decembrie) imi creasera o tensionata stare de asteptare. Sub influenta Annei Karenina care, ca poveste, nici el nu ar mai fi avut nimic de spus, dar care, regizat de Joe Wright, s-a transformat intr-un film nou, neasteptat de bun, am sperat ca si versiunea lui Baz Luhrmann sa fie cel putin la fel de spectaculoasa. Am avut, insa, mici dezamagiri. Si m-am vazut, asemenea lui Gatsby, asteptand, permanent, sa se intample ceva. Am vegheat, si eu, „o uriasa iluzie“.

Myrtle, amanta lui Tom, traieste in micul apartament inchiriat in New York, iluzia unei vieti opulente. „M-am maritat cu el, pentru ca mi l-am inchipuit gentleman“, spune personajul, in cartea lui Fitzgerald, despre sotul ei, Wilson, mecanic auto – in film, replica nu exista, este doar sugerata de Catherine, sora lui Myrtle. Dar omul din vis nu coincide cu omul din realitate. Victima a unei iluzii este si Daisy. Si-a imaginat ca, daca se va casatori cu instaritul Tom Buchanan, va avea acces, astfel, si la secretul fericirii. Mariajul ii va oferi, insa, in afara de un copil si un trai fara griji, motivul pentru a-i face loc, din nou, in existenta sa, marelui Gatsby, el insusi stapanul iluziilor.

Cu un trecut fabricat din „speculatii romantice“ (cum scrie Fitzgerald) si cu un nume inventat (numele real este James Gatz), Gatsby isi construieste drama plecand de la o speranta desarta: el crede ca, daca se va intoarce la Daisy, dupa cinci ani, cu un nou statut, de bogatas prosper, o va convinge sa ramana langa el. Si tot ce investeste, face, cumpara, decoreaza are ca destinatar pe Daisy, pe Daisy cea din vis, diferita de cea din realitate. Scena in care sotul si amantul o disputa pe Daisy este cea mai reusita din film. Ea poate exista si de sine statatoare, fara sa-si piarda deloc din stralucire. Inspirata dintr-un detaliu biografic al lui Scott Fitzgerald – o cearta intre scriitor, vulcanica Zelda, sotia sa, si ofiterul Édouard Jozan, amantul acesteia – , disputa are un rol foarte important: incepe sa deconstruiasca iluzia. Astfel, dupa consumarea infruntarii dintre Tom si Gatsby, va avea loc o tragedie.

„Cu un gest brusc isi infunda mainile in buzunarele hainei si se intoarse preocupat, febril, la panda in fata casei, ca si cand prezenta mea l-ar fi tulburat din veghe aceasta sacra. Si m-am indepartat, lasandu-l acolo, in picioare in bataia lunii – veghind o uriasa iluzie“, scrie Nick Carraway, personajul narator din romanul lui Fitzgerald, redand asteptarea lui Gatsby, in gradina casei lui Daisy, la scurt timp dupa ce a avut loc accidentul. In carte, spre sfarsitul povestii, Gatsby castiga in intelepciune, pare sa-si asume soarta, sa se resemneze. Sa nu mai creada in iluzii. In film, continua sa astepte, sa viseze. Si, in virtutea unei noi utopii, ca Daisy il va suna dupa ce l-a ales pe Tom, isi ia telefonul langa piscina si, pentru prima si ultima data in caniculara vara a anului 1922, se arunca in apa. Insa ultima imagine in care apare, il apropie, ca personaj, mai mult de Jack Dawson, decat de un nou Gatsby, asa cum m-am asteptat sa vad.

Trailer:

Două bilete la preț de unul, miercurea, la orice film, în cinematografele partenere Orange.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *