Netflix România, Seriale

„Safe“, noul serial de pe Netflix: cum este primul sezon

Într-un cartier de bogătași dintr-o suburbie londoneză, dispare, într-o seară, o adolescentă.

Povestea din serialul „Safe“ îl are în centru pe Tom Delaney (Michael C. Hall), un medic chirurg rămas văduv cu un an în urmă, tatăl a două fete. Jenny, cea mai mare dintre ele, dispare inexplicabil într-o seară, după ce merge la o petrecere din cartierul unde locuiește.

Deși acțiunea se concentrează într-o primă fază pe Zoe Chahal (Audrey Fleurot), o profesoară de franceză din exclusivista comunitate, treptat, ea se redirecționează spre dispariția misterioasă a adolescentei, lăsând-o în plan secundar pe Zoe.

Suspect de calm la început, cu toate că meseria îl recomandă (este medic chirurg), Tom Delaney începe propria anchetă, în paralel cu cea dusă de polițista Sophie Mason (Amanda Abbington). Cu cât lucrurile avansează, ies la lumină secrete tenebroase. Și nici un personaj nu este iertat, fiecare ascunde ceva. Tom Delaney este eroul care are parte de cele mai multe surprize și, în același timp, și cel care evoluează. Nu de puține ori ai sentimentul că toată lumea știe ce se întâmplă, mai puțin medicul chirurg.

Sophie Mason și Tom Delaney
Sophie Mason și Tom Delaney

Momentele cu potențial patetic în serial sunt jucate bine, nu cad într-un lirism exarcebat, tensiunea este întreținută echilibrat, iar suspansul redat atât prin întâmplări – neașteptate, de la un episod la altul -, cât și prin fizionomii, expresii ale feței, atitudini. Helen Crowthorne (Karen Bryson), de exemplu, este la fel de enigmatică precum Emily din povestirea-thriller a lui William Faulkner, „Un trandafir pentru Emily“, iar multe scene seamănă cu atmosfera din „Twin Peaks“.

Titlul „Safe“ poate avea două sensuri în serialul de pe Netflix și nici unul dintre ele nu demonstrează ce înseamnă să fii cu adevărat în siguranță. Dimpotrivă, arată reversul. Chiar dacă această comunitate de oameni înstăriți are un om angajat care să asigure paza și camere video poziționate în locuri strategice, dramele nu sunt prevenite. Apoi, chiar dacă Tom Delaney instalează un soft de urmărire pe telefonul lui Jenny, la fel ca mama din „Arkangel“, dispariția ei de neînțeles nu este împiedicată. Controlul este o noțiune fragilă în „Safe“.

Singura întrebare care ar rămâne după vizionarea sezonului unu este cu ce ar veni nou sezonul doi. Primul sezon este suficient, aduce soluții, nimic nu rămâne în colaps și tot ce ți-ai putea dori ar fi să-l revezi. Măcar de dragul familiei Marshall, „pata de culoare“ din serialul „Safe“, de un comic morbid, cu un tată care, tot din dorința de a-și ști familia în siguranță, face niște gafe pur amuzant de memorabile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *