Filme

„Sub soarele nopții“: deși are ca subiect o tânără cu o boală rară, nu e un film deprimant

După „Sub aceeași stea“ (2014)  și „Absolut tot“ (2017), „Sub soarele nopții“ continuă seria love story-urilor pentru adolescenți, în care o iubire aparent imposibilă devine posibilă, chiar dacă (cel puțin) unul dintre personaje suferă de o boală rară.

Regizat de Scoot Speer, filmul este un remake după producția japoneză cu același titlu, a lui Norihiro Koizumi. Diferențele dintre ele constau în detalii (oraș, cultură, referințe la anumite branduri americane), firul principal al poveștii fiind păstrat.

Rezumat „Midnight Sun“/ „Sub soarele nopții“: Adolescenta Katie Price (Bella Thorne) este nevoită să stea în casă ziua din cauza unei boli rare. Sensibilitatea mare la lumina soarelui îi pune în pericol viața, iar singurul om care îi ține companie este tatăl ei, Jack (Rob Riggle). De la geamul camerei sale, îl urmărește, de mică, pe Charlie (Patrick Schwarzenegger), de care se îndrăgostește. Întâlnirea cu el, însă, o va bloca. Dar atracția reciprocă puternică și optimismul vârstei vor transforma existența fragilă a lui Katie, odată ce începe o relație cu Charlie, într-o aventură romantică, în timp ce, din umbră, stă la pândă pericolul.

Katie Price (Bella Thorne) alături de Charlie (Patrick Schwarzenegger)
Katie Price (Bella Thorne) alături de Charlie (Patrick Schwarzenegger)

Boala lui Katie se numește Xeroderma pigmentosum, o afecțiune care se transmite, în general, în mod recesiv. Gena purtătoare este primită atât de la tată, cât și de la mamă și nu este obligatoriu ca boala să se transmită la prima generație, este deci o „moștenire“ latentă. În cazul filmului „Sub soarele nopții“, nenorocul face ca victima să fie Kate. Xeroderma pigmentosum își arată simptomele de la naștere și continuă să se manifeste în primii ani de viață – înroșiri, umflături cutanate, tumori cutanate.

Din fericire, spectatorul va fi scutit de aceste semne neplăcute ochiului, personajul Kate fiind tratat nu ca un caz, „ca o boală“ cum spune chiar ea, ci ca o tânără care s-a adaptat la viața ei și care vrea să ia din jur doar partea pozitivă a lucrurilor. S-a maturizat precoce. Iar faptul că îi place să cânte la chitară și să compună versuri funcționează ca o terapie. Muzica vorbește despre ea mai bine decât boala – iată un alt motiv ce va face ca filmul să fie pe placul adolescenților.

Preocuparea pentru estetica filmului – Kate, Charlie, Jack (tatăl lui Kate) par mai mereu ca scoși din cutie, atmosfera din casă este nefiresc de relaxantă, peisajele nocturne de un romantism calculat – pun în lumină o poveste blândă, fără complicații și tensiuni sau momente imprevizibile. Odată ce „Sub aceeași stea“ și „Absolut tot“ au plăcut publicului tânăr, sunt șanse ca „Sub soarele nopții“ să aibă același efect. Chiar dacă emoția nu este exprimată la fel de intens.

Notă film:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *