Festivaluri, Filme

American Independent Film Festival 2018: 10 recomandări de filme

Între 27 aprilie și 3 mai, la București vin filme noi, dar și titluri iconice din cinemaul independent american. Programul complet îl găsiți aici, iar mai jos o selecție de 10 titluri din proiecțiile de anul acesta de la American Independent Film Festival.

Prima recomandare este „Lady Bird“, care deschide Festivalul filmului american independent 2018 și este proiectat astăzi, 27 aprilie, de la 18:00, la Cinema PRO. Va fi reluat duminică, 29 aprilie, de la 20.30, la Cinema Muzeul Țăranului Român. Regizat şi scris de Greta Gerwig, filmul include în distribuţie patru actori nominalizaţi la premiile Oscar: Saoirse Ronan, Laurie Metcalf, Lucas Hedges şi Timothée Chalamet. Marchează debutul regizoral al Gretei Gerwig, cunoscută şi apreciată în lumea filmelor independente. Acțiunea are loc în Sacramento, California, 2002, într-un context afectat de economia americană, iar povestea se concentrează asupra personajului Christine „Lady Bird“ McPherson (Saoirse Ronan), absolventă  de liceu și proaspăt studentă, aflată în conflict cu familia și lumea.


Aclamat de critica americană și inclus în topul celor mai bune 10 filme ale anului, „The Florida Project“ (2017, r. Sean Baker) va rula și în România, în premieră, cu ocazia aceluiași Festival. Filmul urmăreşte viaţa de zi cu zi, de-a lungul unei veri, dintr-un motel situat în vecinătatea Parcului Disney, unde locuiesc cu chirie, mai multe familii. Printre ele, şi o familie formată dintr-o mamă (Halley) şi fiica ei, Moonee. Deși Halley trăiește de pe o zi pe alta, căutând diverse moduri de a face bani pentru a-și plăti datoriile, micuța Moonee transformă fiecare clipă în bucurie, alături de prietenii ei. „The Florida Project“ poate fi văzut la Cinema Pro, miercuri, 2 mai (20.00), și joi, 3 mai, orele 18.00.


Pe lista recomandărilor intră și „Lucky“ (2017, r. John Carroll Lynch). Din distribuție fac parte, printre alții, Harry Dean Stanton (Travis, din „Paris, Texas“) şi David Lynch („Twin Peaks“). Filmul surprinde călătoria spirituală a unui ateu în vârstă de 90 de ani și interacțiunea lui cu ciudatele personaje dintr-un oraș situat în deșert. Rulează sâmbătă, 28 aprilie, orele 20.30, la Cinema Muzeul Național al Țăranului Român și duminică, 29 aprilie, orele 16.00, la Cinema Pro. Fanii lui Woody Allen sunt invitați să vizioneze Wonder Wheel“, considerat de criticii americani cel mai bun film al lui din ultimii cinci ani. Acțiunea are loc în anii ’50 și urmărește felul în care se intersectează destinele a patru oameni și consecințele acestei întâlniri. „Wonder Wheel“ se vede duminică 29 aprilie, de la 20.30, la Cinema Pro și marți, 1 mai, 20.30, la Cinema Muzeul Țăranului Român (la proiecția a doua, intrarea este gratuită).


În comunitatea evreiască ortodoxă din Brooklyn, un văduv, adorabil și neîndemânatic în încercarea de a-și organiza viața după moartea soției, luptă pentru custodia fiului său – iată, pe scurt, istoria din filmul „Menashe“, una dintre cele mai apreciate producții ale cinemaului din 2017. „Menashe“ este debutul în ficțiune al lui Joshua Z Weinstein și este filmat cu neprofesioniști din comunitatea evreilor din New York. Filmul explorează în mod intim natura credinței și prețul pe care îl plătesc uneori părinții pentru a obține anumite drepturi. Are premiera sâmbătă, 28 aprilie, de la 18:30, la Cinema Muzeul Țăranului Român și va fi reluat marți, 1 mai, de la 20.30, la Cinema Pro (intrarea este gratuită la proiecția a doua).


Retrospectiva Cassavetes include 5 titluri esențiale. Regizor, actor, producător, monteur și scenarist, John Cassavetes (1929–1989) a avut un rol major în dezvoltarea filmului american independent, fiind practic un pionier al acestuia. Mărcile de identitate ale filmelor sale sunt fluiditatea, nota realistă (apropiată genului documentar), estetica apropierii și a distanțării prin tehnica de filmare, close-up-urile extreme, interpretările improvizate (care dau senzația de improvizație; fiecare film a fost ficțional, a avut un scenariu scris, iar rolurile au fost jucate de actori profesioniști). Cele 5 filme semnate de Cassavetes se văd la Cinema Muzeul Țăranului Român (intrarea liberă), în ordinea următoare:

– vineri, 27 aprilie, 17.30: „Faces“ (1968)
Rezumat filmul „Faces“: Un bărbat mai în vârstă își părăsește soția pentru o femeie mai tânără. La puțin timp după despărțire, fosta nevastă începe și ea o relație cu un bărbat mai tânăr. Filmul urmărește lupta lor de a (re)găsi iubirea și atenția printre străini.

– sâmbătă, 28 aprilie, 16.00: „Shadows“ (1959)
Rezumat filmul „Shadows“: „Shadows“ marchează debutul regizoral al lui Cassavetes și explorează relațiile interrasiale din New York-ul anilor 50, dar, mai mult de-atât, ilustrează nevoia și tendința cineaștilor americani de a ieși din „imperiul“ normelor artistice și economice impuse până la acel timp de Hollywood.

– duminică, 29 aprilie, 15.30: „Gloria“ (1980)
Rezumat filmul „Gloria“: După ce familia unui copil este ucisă într-un act mafiot, vecina acestuia devine paznicul lui permanent. Având în posesie dovada activităților ilegale ale Mafiei, cei doi pleacă la New York. Femeia speră să salveze viața copilului, folosindu-se de dovezile pe care le deține.

– luni, 30 aprilie, 17.30: „The Killing of a Chinese Bookie“ (1976)
Rezumat filmul „The Killing of a Chinese Bookie“: Cosmo Vitelli (Ben Gazzara), pasionat de pariuri și proprietarul unui club de streaptease, datorează unor gangsteri o anumită sumă, după ce pierde un pariu. Pentru că nu are banii respectivi, este nevoit să le facă un serviciu, lucru care îi va face să treacă prin diverse încercări.

– miercuri, 2 mai, 17.00: „A Woman Under the Influence“ (1974)
Rezumat filmul „A Woman Under the Influence“: Deși nu duce lipsă de dragoste în familia ei, Mabel, soție și mamă, are o cădere nervoasă din cauza regulilor impuse de o societate crudă. Boala mentală îi va influența ireversibil mariajul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *