Filme, Noutăți

Oldies but Goldies: „Lista lui Schindler“ se vede pe Film Café, sâmbăta asta

Sâmbătă, 24 martie, de la orele 20:00, puteţi (re)vedea filmul „Lista lui Schindler“ pe Film Café.

„Lista lui Schindler“ (1993) este o ecranizare după volumul semnat de Thomas Keneally, publicat în 1982. Apreciat de critici drept unul dintre filmele de căpătâi ale lui Steven Spielberg, „Lista lui Schindler“ are ca sursă de inspiraţie viaţa lui Oskar Schindler, un afacerist neamţ, membru al Partidului nazist, care a salvat o mie două sute de evrei de la trimiterea în lagăr, angajându-i în fabricile sale de muniţii, oale şi tigăi. Oskar Schindler este interpretat de Liam Neeson, nominalizat la Oscar-uri şi Globurile de aur, categoria „Cel mai bun actor în rol principal“.

Liam Neeson în filmul „Lista lui Schindler“
Liam Neeson în filmul „Lista lui Schindler“

Filmările au avut loc în Cracovia (Polonia) şi s-au desfăşurat pe parcursul a 72 de zile. Steven Spielberg a acceptat să regizeze filmul după o perioadă în care s-a gândit mult dacă este suficient de matur pentru a aduce povestea pe marele ecran. A oferit chiar proiectul lui Roman Polanski, a cărui mamă a murit la Auschwitz. Polanski l-a refuzat din motive strict personale, considerând la vremea respectivă propria experienţă o traumă nerezolvată – până la 8 ani a trăit în ghetoul din Cracovia. Ghetoul evreiesc din Cracovia a fost unul dintre principalele ghetouri înființate de Germania Nazistă în timpul celui de-al doilea Război Mondial. Mai târziu (în 2002), Roman Polanski a regizat propriul film, „Pianistul“, plecând de la acest episod din viaţa lui.

Sydney Pollack și Martin Scorsese au fost alţi doi regizori cărora Spielberg le-a oferit proiectul. Într-un final a preluat el frâiele şi s-a hotărât să dea viaţă poveştii scrise de Thomas Keneally, cu un buget de 22 milioane de dolari şi o versiune de scenariu finalizată în 10 ani. Deşi a avut posibilitatea să filmeze în interiorul lagărelor de la Auschwitz, Spielberg a refuzat să facă asta din respect pentru victimele Holocaustului, astfel că platoul de filmare s-a mutat dincolo de porţi, construit fiind după modelul real.

Opusul lui Oskar Schindler în film este locotenentul nazist Amon Göth, jucat de Ralph Fiennes. Spielberg l-a ales pe Fiennes pentru sexualitatea diabolică pe care o emană, una dintre trăsăturile esenţiale ale personajului său, în afară de cruzimea şi sălbăticia cu care îi trata pe evrei. Când Mila Pfefferberg, una dintre supravieţuitoarele Holocaustului a fost prezentată lui Fiennes, a început să tremure necontrolat din cauza asemănării frapante a actorului cu terifiantul Amon Göth.

Ralph Fiennes în rolul lui Amon Göth
Ralph Fiennes în rolul lui Amon Göth

Filmul „Lista lui Schindler“ a câştigat 7 Premii Oscar şi încă 81 de premii la alte festivaluri. Este unul dintrele filmele-cult despre Holocaust, cu o distribuţie de cinci stele şi o poveste cutremurătoare. După ce a terminat filmările, Steven Spielberg s-a uitat la „Seinfield“, seară de seară, pentru a ieşi din starea în care îl adusese filmul…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *