Filme, Recenzii filme

Bruce Willis face legea în noul film al lui Eli Roth, „Death Wish. Răzbunarea“

Experimentatul chirurg Paul Kersey (Bruce Willis) trece printr-o tragedie în urma căreia decide să facă singur dreptate, lăsând halatul de doctor şi intrând în hainele unui Robin Hood de Chicago.

Paul Kersey salvează vieţi prin natura meseriei. Deşi este obişnuit cu situaţiile imprevizibile, momentul în care află că familia lui a fost atacată îl ia prin surprindere. Medicul îşi revine totuşi destul de repede şi hotărăşte să se răzbune singur pe răufăcători.

Filmul „Death Wish. Răzbunarea“ abordează teme precum crima, pedeapsa şi puterea de a lupta. Povestea a fost spusă pentru prima dată în 1972, în romanul lui Brian Garfield. Doi ani mai târziu, Michael Winner a ecranizat-o, alegându-l pe Charles Branson în rol principal.

„Oamenii au această fantezie de a fi justiţiari, de a lupta împotriva criminalităţii. Acesta este şi unul dintre motivele pentru care filmele cu super-eroi sunt atât de populare“, spune Eli Roth, regizorul filmului. În timpul zilei, Paul Kersey este chirurg, iar noaptea devine justiţiarul Grim Reaper sau un fel de Robin Hood de Chicago, decis să ia apărarea inocenţilor, a celor fără ajutor, aflaţi sub diverse ameninţări.

Paul Kersey duce această luptă pe cont propriu din două motive: pierderea soţiei şi rănirea gravă a fiicei, după ce familia lui este atacată şi, mai ales, frustrarea pe care o simte din cauza lipsei de resurse a poliţiei. Dean Norris (Hank din „Breaking Bad“) este detectivul Kevin Raines, actorul reiterând un rol cu care este familiarizat: a omului legii aflat mereu cu un pas în urma criminalului. Neputinţa sistemului – guvern, poliţie, justiţie – este clar evidenţiată în „Death Wish. Răzbunarea“, nu doar prin Dean Norris, ci şi prin alte detalii: numărul crimelor şi jafurilor din Chicago creşte, oamenii nu sunt informaţi corect, poliţiştii sunt copleşiţi, guvernul nu este de un ajutor real.

Al doilea lucru la fel de evident, dacă nu primul ca importanţă, este încurajarea portului de arme de către civili. Povestea se aliniază disputei din America zilelor noastre, care a scindat oamenii în două tabere, unii sunt pro, alţii contra. Este amănuntul prin care „Death Wish. Răzbunarea“ devine un film actual, cu un mesaj favorabil în acest sens, susţinut constant de-a lungul întâmplărilor, de la început până la final. Altfel, ecranizarea lui Eli Roth este destul de modestă, o alegere potrivită dacă vrei o seară de entertainment la cinema sau doreşti pur şi simplu să îl revezi pe Bruce Willis.

Notă film:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *