Filme, Recenzii filme

„Black Panther“, filmul în care o să-ți placă mai mult personajul negativ

Primul supererou de culoare din BD-urile americane, Black Panther, vine cu un background african: este regele ancestral al unui teritoriu sărac, din Africa subsahariană, care ascunde în măruntaiele lui un imperiu secret, alimentat de un metal cu puteri extrem de versatile.

Urmând linia tradiției, filmul „Black Panther“ exploatează intens moștenirea africană prin ritualuri, costume și filozofii de viață. Elementul tradițional este reprezentat și printr-un așa zis sfat al bătrânilor: alături de T’Challa, se regăsesc mereu mama, mătușa, unchiul, având rolul de sfătuitori ai noului încoronat. Shuri (Letitia Wright), sora lui T’Challa, simbolizează elementul „progresist“, prin talentele ei de inventatoare, și aduce un contrast energic în film. Interesant de urmărit în „Black Panther“, în acest context, cum coexistă vechiul cu noul, cât și ce se păstrează dintr-o parte sau alta.

Un exemplu ar fi prezența vibraniumului, un metal prețios, cu puteri miraculoase, extrem de avansate și de tehnologizate. Deși are un trecut secular, este capabil să conducă viitorul prin calitățile lui – alimentează orașul, armele, poate vindeca. Vibraniumul a ajuns pe teritoriul african după ce s-a prăbușit un meteorit, iar Wakanda, orașul secret ridicat în interiorul continentului, a devenit un fel de Atlantidă sau un El Dorado vânat de albi, tocmai datorită puterilor ieșite din comun ale vibraniumului.

Vibraniumul este, până la urmă, cel mai vizibil element care leagă trecutul de prezentul futurist, simbolizat de spațiul ultrasofisticat în care Shuri își pune în practică invențiile. Prin urmare, vechi (tradiționaliști) sau noi (progresiști), oricum ar fi locuitorii acestei Atlantide africane, scopul tuturor este să păstreze materialul departe de lăcomia celor care vor să intre în posesia lui. Și pentru că vibraniumul este și factorul declanșator al tensiunilor, la fel de interesant este să vedem cum arată apărătorii lui, pe de o parte, și cei care vor să îl fure, pe de altă parte.

Erik Killmonger și T'Challa, în filmul „Pantera Neagră“
Erik Killmonger și T’Challa, în filmul „Pantera Neagră“

Chadwick Boseman este cuminte și, cu puțin noroc, amuzant în rolul Panterei Negre sau, dacă vreți, în rolul de apărător al vibraniumului. Numit rege după ce tatăl lui moare și după ce bifează un ritual de luptă pentru a-și merita titulatura, T’Challa nu impresionează ca erou. Mult mai convingător, ca prezență și ca interpretare, rămâne antagonistul lui, jucat de Michael B. Jordan (Erik Killmonger). Un rol bine construit și bine susținut, un personaj matur, energic și curajos, cu strategie de luptă, care își dorește cu adevărat tronul de rege. Erik Killmonger este atât de persuasiv și atât de adânc înfipt în poveste, chiar dacă are un rol negativ, încât îl eclipsează până și pe Ulysses Klaue (Andy Serkis), un hoț notoriu de vibranium și adversarul declarat al misterioasei așezări Wakanda.

Dar pentru că viziunea lui Erik Killmonger nu coincide cu politica pacifistă promovată de poporul african și, implicit de Marvel, destinul lui va fi pecetluit. Asta nu înseamnă că nu îl face unul dintre cei mai iubiți eroi negativi din filmul „Pantera Neagră“, unul dintre motivele pentru care merită să vezi noua producție Marvel, preferabil la IMAX. Acum, negrii nu au doar supereroul lor, ci și antieroul lor. „Black Panther“ fără Erik Killmonger ar fi fost ca Wakanda fără vibranium.

Două bilete la preț de unul, miercurea, la orice film, în cinematografele partenere Orange.

Notă film:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *