Filme, Noutăți

„Pororoca“, filmul românesc al începutului de an

Proiectat în România pentru prima dată la Festivalul Les films de Cannes à Bucarest, în Secțiunea de film românesc, „Pororoca“ intră oficial în cinematografe vineri, 19 ianuarie, ocazie cu care va putea fi accesibil unui public mai numeros.

Primit laudativ de critica străină, „Pororoca“ i-a adus actorului din rolul principal masculin, Bogdan Dumitrache, trofeul pentru „Cel mai bun actor“ la Festivalul Internațional de Film de la San Sebastian, festival unde filmul a avut și premiera internațională. Screen Daily a făcut o paralelă între personajul Tudor (Bogdan Dumitrache) și Keane al lui Lodge Kerrigan, descriindu-l ca un „portret minunat al unei minți necruțate de durere“, iar alte publicații au apreciat modul în care sentimentul de vină este pus în scenă. El Diario Vasca notează, de exemplu, că regizorul „demontează prin Proroca o poveste în care durerea și disperarea prefațează năruirea emoțională a protagoniștilor“.

Filmul „Pororoca“ este povestea unei întâmplări cu urmări nebănuite asupra cuplului implicat direct în eveniment. Tudor și Cristina sunt părinți, au doi copii și o viață lipsită de griji. Într-o zi, fiica lor dispare, iar existența le este dată peste cap. Regizorul Constantin Popescu și-a propus să redea prin această întâmplare „modul în care ea afectează  viaţa unui cuplu, cum îl erodează, cum îl descompune, în ultimă instanţă, în elementele de bază ce alcătuiesc sentimentele care ies la iveală în urma unei astfel de drame – vina, durerea, furia, deznădejdea“.

„E interesant că, de la un moment dat, nu mai există o ordine sau vreo logică pe care noi s-o înţelegem în mintea unui om care a derapat, care a alunecat în abis, în nebunie. Pentru asta m-am consultat cu un psiholog, când am construit personajul“, a spus actorul Bogdan Dumitrache despre rolul din filmul „Pororoca“, în interviul pentru dinfilme.ro.

Natura și trăirile umane, granițele suferinței și ale autocontrolului sunt elementele-cheie pe care regizorul a vrut să le exploreze în filmul său. Legătura dintre felul în care se dezvoltă povestea și Pororoca, fenomenul natural de pe Amazon, nu este întâmplătoare. De două ori pe an, apele Atlanticului se năpustesc în sus pe fluviu și râurile adiacente, formând valuri care pot atinge înălțimi de 4 m. Cuvântul Pororoca provine din limba indigenă Tupi și se traduce prin „răget puternic“ sau „care poate distruge totul cu o furie intensă“.

Scenariu și regie: Constantin Popescu
Distribuție: Bogdan Dumitrache, Iulia Lumânare, Adela Mărghidan, Ştefan Răuş, Constantin Dogioiu, Elvira Deatcu, Ioana Flora, Adina Lucaciu, Emanuel Pârvu, Izabela Neamţu, Dragoş Olaru, Angel Popescu, Mircea Gheorghiu
Imagine: Liviu Mărghidan
Montaj: Corina Stavilă
Sound design: Mihai Bogos
Distribuitor în România: Bad Unicorn
Premieră: 19 ianuarie
Gen: dramă
Durată: 152 minute

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *